Metsä

Lounais-Suomikin kuhisee kirjanpainajia

Metsä 02.12.2013

Metsäkeskuksen ja Metsäntutkimuslaitoksen seurannan mukaan kuusia tappavan tuhohyönteisen kannat kipusivat kesän aikana epidemiatasolle myös Lounais-Suomessa, missä tuhoja on sattunut toistaiseksi vähän.


Jussi Partanen
Maaseudun Tulevaisuus 20112013 Jømijørvi vas: Ympøristøpøøllikkø Markus Nissinen Metsønomistajienliitosta, metsønomistajat Tapio ja Jukka Koivunen tutkivat kirjanpainaja-øtøkøn tekemiø tuhoja kuusimetsøssø Huopansaaressa Jømijørvellø.

Metsäkeskus ja Metsäntutkimuslaitos seurasivat tänä vuonna kirjanpainajakantoja Etelä- ja Keski-Suomessa. Lounais-Suomessa hyönteispyydyksiä oli kolme Varsinais-Suomessa ja kaksi Satakunnassa. Jokaiseen pyydykseen kertyi yli 20000 kuoriaista, kun epidemiaraja on 15000 yksilöä.

Seurantapisteet on perustettu hakkuuaukoille, jotka rajoittuvat varttuneeseen kuusimetsään.

”Epidemiaraja on ylitetty kaikilla meidän seurantapisteillä”, kertoo metsätuhovastaava Hannu Heikkilä Suomen Metsäkeskuksen Lounais-Suomen alueyksiköstä.

”Tämä on hälyttävää. Jos ensi kesästä tulee lämmin, meillä on epidemia ellei suorastaan katastrofi.”

Metsänkäyttöilmoitusten mukaan hyönteistuhojen vuoksi on hakattu tänä vuonna yli 2000 hehtaaria metsää. Hakkuut ovat painottuneet Kaakkois-Suomeen, mutta tilanne on huonontunut Lounais-Suomessakin.

Kun viime vuonna hyönteisten torjuntahakkuista tehtiin vain muutama ilmoitus, menneenä kesänä hyönteisten vuoksi hakattiin kymmeniä hehtaareja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit