Metsä

Lukijalta: Hirvivahingot ovat täysin kestämättömät –"Susikanta kannattaisi nostaa 2 000 yksilöön"

Metsä 23.05.2017

"Hirvimiehillä olisi tuossa puuhaa, mutta koska se ei tunnu heiltä onnistuvan, olen miettinyt myös anarkistisempaa vaihtoehtoa."


Lari Lievonen
Hirvet voivat katkoa mäntyjen ja lehtipuiden latvoja aiheuttaen mittavat kasvutappiot.

"Suhteellisen tuore" metsänomistaja Matti Mäkelä Karkkilasta kertoo mielipidekirjoituksessaan, että hirvikanta on joka talvikautena laiduntanut hänen taimikoissaan katkoen mäntyjen ja koivujen latvat ainakin osittain.

"Minä en hyväksy sitä, että ensin hirvien annetaan lisääntyä liikaa ja sitten valtiolta pitäisi hakea rahaa taimikon vaurioista, jotta saisi istuttaa uutta salaattia hirvien ruokapöytään. Järjetön systeemi – ikiliikkuja on kehitetty", Mäkelä kommentoi.

"Sen ymmärtäisin, jos suurella hirvimäärällä pidettäisiin yllä suurta susikantaa, mutta sekään ei mene yksiin."

Mäkelä ei hyväksy tukijärjestelmiä muutenkaan.

"Jos omaisuutta on hankkinut, on sen hoitokustannuksista mielestäni myös itse vastattava, ilman valtion tukieuroja. Ei vuokra-asuntoihinkaan saa kai maalaustukia tai muuta vastaavaa."

Hänen mielestään hirvikanta pitäisi ampua neljännekseen tai kolmannekseen nykyisestä määrästä. Mäkelä on nähnyt parhaimmillaan yhdeksän hirveä ruokailemassa pystykarsitussa männikössä.

"Hirvimiehillä olisi tuossa puuhaa, mutta koska se ei tunnu heiltä onnistuvan, olen miettinyt myös anarkistisempaa vaihtoehtoa. Olen ajatellut, että houkuttelen hirvet lähialueelta männikköön karsituilla tuoreilla männynoksilla ja ammun ne lannoitteeksi tuleville puusukupolville."

"Toinen vaihtoehto olisi lisätä susien määrää vaikkapa aluksi 2 000 yksilöön ja antaa niiden syödä hirvet pois. Luonnontieteilijänä olisi mielenkiintoista seurata metsässä susien jälkiä hirvien jälkien perässä", Mäkelä huomauttaa.

"Suurpetojen metsästykseen en olekaan lupia antanut siinä toivossa, että pedot palaisivat vähitellen tasapainottamaan eliökuntaa."

Koko mielipidekirjoitus: Hirvituhot ja niistä saatavat korvaukset muodostavat järjettömän ikiliikkujan