Metsä

Metsähallitus vastaa arvosteluun: Mallan luonnonpuiston poroja pohditaan paikallisesti

Metsä 17.07.2017

Kaikki osapuolet pitävät nykyistä tilannetta kestämättömänä ja ratkaisuja uskotaan löytyvän, sanoo puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksen luontopalveluista.


Sanne Katainen
Viime syksynä Mallan alueelle valmistui hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa todettiin, että koko alueen mahdollinen aitaaminen vaatisi lainmuutosta.

Kilpisjärvellä Käsivarren Lapissa sijaitsevan Mallan luonnonpuiston ainutlaatuisen luonnon turvaamista ja alueen porojen laidunnusta pohditaan parhaillaan paikallisesti työryhmässä, joka koottiin viime talvena, kertoo puistonjohtaja Pekka Sulkava Metsähallituksen luontopalveluista.

Helsingin yliopiston alaisen Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen arvosteli sunnuntain Helsingin Sanomissa ankarasti Metsähallitusta, joka sallii harvinaisia kasveja tuhoavan porojen laidunnuksen Mallan luonnonpuistossa. Järvinen totesi laidunnuksen olevan laitonta.

Sulkavan mukaan poroihin liittyvät ongelmat ovat olleet tiedossa jo 1990-luvulta lähtien. Tuolloin Mallan luonnonpuisto oli Metsäntutkimuslaitoksen eli nykyisen Luonnonvarakeskuksen hallinnassa. Vuonna 2008 alue siirtyi Metsäntutkimuslaitokselta Metsähallitukselle.

Jo vuodesta 1981 poronhoitoa on lain mukaan rajoitettu Mallan alueella. Määräykset on kirjoitettu asetukseen.

Sulkavan mukaan poronhoidon rajoittamisesta alueella ei periaatteessa ole ollut erimielisyyttä. Myös saamelaiskäräjät ja Käsivarren paliskunta ovat pitäneet vallitsevaa tilannetta kestämättömänä.

Ongelmien ratkaisukeinoista ei kuitenkaan ole päästy yksimielisyyteen.

Esillä on ollut koko Mallan alueen aitaaminen. Saamelaiskäräjät ja Käsivarren paliskunta ovat katsoneet sen rajoittavan liikaa poronhoitoa. Siksi porotaloudelle parempana vaihtoehtona on pidetty porojen kulkua ohjaavan vahdin palkkaamista.

Alueen aitaaminen yksipuolisena pakkotoimena on Sulkavan mukaan katsottu myös ympäristöministeriössä ja Metsähallituksessa huonoksi menettelyksi, joka olisi todennäköisesti myös perustuslain vastaista.

"Meille on esitetty, että lähtisimme hätistelemään poroja pois Mallan alueelta. Siihenkään meillä ei ole toimivaltaa, vaan poroista vastaa paliskunta", Sulkava sanoo.

Viime syksynä Mallan alueelle valmistui hoito- ja käyttösuunnitelma, jossa todettiin, että koko alueen mahdollinen aitaaminen vaatisi lainmuutosta.

Lainmuutos veisi vuosia, eikä sitä ehdittäisi saada valmiiksi ainakaan nykyisen eduskunnan aikana. Siksi Sulkavan mukaan poro-ongelman ratkaisemista varten päätettiin koota työryhmä.

Työryhmään kuuluvat edustajat Metsähallituksesta, Käsivarren paliskunnasta, Kilpisjärven biologiselta asemalta ja saamelaiskäräjiltä. Mukana on myös paikallinen poromies, jonka poroja Mallan alueella liikkuu. Työryhmän puheenjohtajana toimii Lapin liiton edustaja.

Työryhmässä käydään läpi kaikki aiemmat vaihtoehdot: koko alueen aitaamisesta kaikkein herkimpien kohteiden suojaamiseen ja mahdollisen vahdin palkkaamiseen asti.

"Valitettavasti ratkaisuista ei ehditty sopia tälle kesälle, mutta toivottavasti ensi kesäksi", Sulkava sanoo.

Lue lisää:

"Porot tuhoamassa Mallan luonnonpuiston" – Kilpisjärven biologisen aseman johtaja syyttää Metsähallitusta HS:ssa

Aiheeseen liittyvät artikkelit