Metsä

Myrskytuhovakuutus kiinnostaa harvoja

Metsä 29.07.2015

Kesän 2010 
myrskyt tekivät 
täystuhoa metsissä ja panivat kirjan-
painajatuhot 
liikkeelle. Edelleen vain kolmasosa 
yksityismetsistä on vakuutettu myrskytuhojen varalta.


Viiden vuoden takainen heinä–elokuun vaihde oli myrskyjen aikaa.

Ensin Asta pyyhkäisi Kaakkois-Suomesta kohti Pohjanmaan rannikkoa. Seuraavina päivinä metsää kaatui muualtakin, kun Veera, Lahja ja Sylvi kulkivat vuorotellen Suomen yli lounaasta koilliseen.

Vakuutusyhtiöt maksoivat myrskytuhoista 81,5 miljoonaa euroa korvauksia, joista kolme neljäsosaa oli metsätuhoista. Korvattavia tapauksia oli kaikkiaan 19 000.

Vertailun vuoksi: puolitoista vuotta myöhemmin raivonneet Tapani- ja Hannu-myrskyt aiheuttivat 102,5 miljoonan euron vahingot, mutta vain kolmasosa korvauksista oli tuhoutuneista metsistä.

Yksityismetsistä kolmasosalla myrskyvakuutus

Onko viiden vuoden takaisista myrskyistä sitten otettu opiksi?

Ei täysin, sillä edelleen vain noin kolmasosa yksityismetsistä on vakuutettu myrskyjen varalta, Finanssialan keskusliitto tiedotti tasan vuosi sitten. Määrä ei ole noussut viiden vuoden takaisesta merkittävästi.

Tarkkaa tietoa vakuutettujen yksityismetsien määrästä ei ole kuitenkaan olemassa, sillä edelliset yhteenvetotiedot laadittiin vuonna 2013, sanoo johtaja Risto Karhunen Finanssialan keskusliitosta.

"Metsävakuutusaste on kasvanut, mutta tuskastuttavan hitaasti. Minulla on kuitenkin tuntuma, että yksityismetsistä olisi vakuutettu jo yli 40 prosenttia."

Useimmilla vakuutuksen hankkineilla on niin sanottu laaja metsävakuutus, joka kattaa niin myyrä-, hyönteis-, lumi- kuin myrskytuhotkin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT