Metsä

Pakurikääpä innostaa - oma tuottajajärjestö puuttuu vielä

Metsä 12.11.2014

Pakurin viljelyssä ja tuotteistamisessa ollaan tutkijoiden mukaan nyt hyvässä alussa. ”Tarvitaan ennen kaikkea toimijoiden välistä vuoropuhelua”, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Henri Vanhanen muistuttaa.


Kari Salonen

Suomessa lehtipuilla yleisenä esiintyvä lahottajasieni pakurikääpä on muutettavissa euroiksi, vakuuttaa Puhdistamo-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Joni Laiho .

Hän oli yksi keskiviikkona Joensuussa pidetyn Miten lisäarvoa metsästä -seminaarin alustajista ja yllättyi siitä, että seminaarisali oli täynnä pakurista kiinnostunutta yleisöä.

Tällä hetkellä pakurikääpää saa Suomessa myydä teemäiseen käyttöön ja ravintolisäksi. Uusimpana tuotteena Puhdistamo – Real Foods on tuonut markkinoille pakurikahvin.

”Emme myy pakuria pakurina vaan uutteena tai uutejauheena. Pyrimme, että mahdollisimman paljon arvonlisästä pysyy Suomessa”, Laiho sanoi.

Hänen yrityksensä on vuoden 2009 perustamisesta lähtien ostanut kerääjiltä yhteensä noin 6 000 kiloa pakuria sisään. Vuositarve on nykyisellään noin 2 000 kiloa.

”Olemme kokeilleet vientiäkin, mutta edenneet siinä varovaisesti. Tiedämme, että Kiinassa ostetaan mieluummin suomalaista pakuria kuin kiinalaista. Ja sitten kun vienti maailmalle oikeasti alkaa, tästä tulee kymmenien miljoonien bisnes”, Laiho vakuutti.

Tällä hetkellä maailman markkinoilla jyllää kuitenkin vielä venäläinen pakuri.

Seminaarissa korostettiin sitä, että villi-buumi etenee maailmalle, samoin luomun suosio kasvaa.

”Sitä ajatellen suomalaisille puhtaille keräysmetsille luomustatuksen hakeminen kannattaisi”, muistutti vanhempi tutkija Rainer Peltola Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Maanomistajien ja kerääjien sekä muiden toimijoiden verkostoitumista pidettiin myös keskeisenä, jotta pakurin tunnettuus kasvaisi, investoinneille saataisiin rahoituksia ja tuoteväärennöksiltä vältyttäisiin.

”Etujärjestö olisi Suomessa ehdottoman tärkeä, jottei sahanpurua myytäisi pakurina”, Peltola sanoi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit