Metsä

Paltamo on keulilla Kainuun biotuotetehtaan sijaintipaikaksi

Metsä 06.06.2016

Paltamon teollisuusalueen valttina ovat erinomaiset liikenneyhteydet sekä kiskoja että maanteitä pitkin.


Miska Puumala
Biotuotetehtaan sijoituspaikkaa Paltamon teollisuusalueella tutkivat NC Partneringin laitossuunnittelun asiantuntija Aimo Mustamäki (vas.), KaiCell Fibersin hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Heikkinen ja toimistopäällikkö Sanna Nikola-Määttä.

Kainuuseen biotuotetehdasta suunnitteleva KaiCell Fibers on päätymässä siihen, että paras paikka noin 800 miljoonaa maksavalle investoinnille on Paltamon teollisuusalue.

KaiCell Fibers tutki kuutta vaihtoehtoa, joista yksi on Kajaanissa, kolme Paltamossa ja kaksi Suomussalmella.

"Sijaintipaikan selvitys on edennyt niin, että jatkamme neuvotteluja nyt yhden paikkakunnan kanssa. Ykkösvaihtoehdoksi on noussut Paltamon teollisuusalue", KaiCell Fibersin hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Heikkinen kertoo.

Paltamon teollisuusalueen valintaa puoltavat Heikkisen mukaan ennen kaikkea erinomaiset liikenneyhteydet rautatien ja valtateiden lähellä.

Kiskoja pitkin tai autokuljetuksina raaka-aineet saadaan tehtaalle ja lopputuotteet ulos maailman markkinoille. Lähimpään satamaan Ouluun on matkaa 150 kilometriä.

"Logistiikkakustannusten merkitys tehtaan operatiivisessa toiminnassa on suuri", Heikkinen perustelee.

Kemijärvelle suunnitellussa Boreal Biorefin biojalostamossa ja Kainuun biotuotetehtaassa on paljon samanlaista. Kumpikin käyttäisi havukuitupuuta noin 2,5 miljoonaa kuutiometriä ja kummankin perustuote olisi havusellu.

Kemijärvellä yllätyttiin, kun Kainuun hankkeen takaa paljastui nimiä, jotka olivat mukana myös Kemijärven biojalostamon esisuunnitelman teossa.

"Erikoista tässä oli meidän kannaltamme se, että olimme teettäneet Kemijärven hankkeesta suunnittelutyötä ja sitten ilmestyi kooltaan lähes samanlainen hanke Kainuuseen", Boreal Biorefin hallituksen puheenjohtaja Heikki Nivala sanoo.

Lue aiheesta lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuuden Metsäplus-erikoisnumerosta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT