Metsä

Paperiliitto pitää palkkavaatimusten prosentit vielä piilossa

Metsä 18.05.2017

Tulevia palkankorotuksia ei voida rahoittaa heikentämällä työehtosopimuksia, liittokokous linjasi.


Mauri Ratilainen
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala (vas.) ja liittokokoukseen osallistuneet Matti Eronen Uimaharjusta ja Juha Ekström Kirkniemestä pitivät palaveria kokoustauolla torstaina.

Syksyn työmarkkinakierroksen päänavaaja Paperiliitto linjasi tavoitteitaan elokuussa alkaviin palkkaneuvotteluihin liittokokouksessaan keskiviikkona ja torstaina Helsingissä.

Tavoitteena on saada uusi ratkaisu palkansaajien Paperiliiton ja työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n kesken ennen kuin nykyinen sopimus päättyy syyskuun lopussa.

Neuvottelujen lähtökohtana Paperiliitto pitää sitä, että palkkaratkaisu "huomioi jäsenten ansiotason kehittymisen alan yritysten tuottavuuden kasvua vastaavalla tavalla".

Alan tulevia palkankorotuksia ei voida kuitenkaan rahoittaa heikentämällä työehtosopimuksia, järjestyksessä 22. liittokokous linjasi.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mukaan tavoitteita korotusprosenteista ei ole vielä laskettu tai niitä ei vielä sanota auki.

"Emme laita kiinni nyt mitään lukua", Vanhala sanoi torstaina.

Hän totesi, että pohjalla on työn tuottavuuden nousu ilman työehtosopimusten heikennyksiä.

"Tessistä varmaan neuvotellaan, mutta rahasta pitää pystyä neuvottelemaan, vaikka mikään ei muuttuisi."

Liittokokouksen puheenvuoroissa nähtiin, että alan tulevaisuus näyttää menneitä vuosia valoisammalta.

Suomalainen metsäteollisuus on viime vuosina tehnyt merkittäviä investointeja. Lisäksi suunnitteluasteella olevat investoinnit osoittavat, että kansallisten ja kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta Suomi on kilpailukykyinen maa, johon kannattaa investoida.

Metsäteollisuuden tuloksentekokykyä tukee osaltaan myös maailmantalouden kasvu, uudet tuotteet ja laajeneva biotuoteteollisuus, kokousedustajat korostivat.

Maan hallitukselle lähti liittokokouksesta terveisiä.

"Paperiliitto ei hyväksy hallituksen leikkauksia ja suunnitelmia, joilla entisestään ollaan heikentämässä työttömien asemaa. Maan hallituksen on syytä tiedostaa, että näillä suunnitelmilla tulee toteutuessaan olemaan vaikutusta syksyn työehtosopimusneuvotteluihin."

Puheenjohtaja Vanhala totesi, että työttömien työllistymiseen pitää saada aktiivisuutta lisää.

Se ei voi tarkoittaa kuitenkaan sitä, että työtön laitetaan hakemaan 12 kertaa työpaikkaa kolmen kuukauden välein.

"Meillä on 300 000 työtöntä, mikä tarkoittaisi 16 miljoonaa työhakemusta. Se pitää saada järkevämmäksi. Turhasta pompottamisesta on luovuttava."

Vanhalan mukaan Paperiliitto on valmis ottamaan päänavaajan roolin syksyn kierroksella.

"Vaikka kyseessä on liittokierros, tulemme tekemään tiivistä yhteistyötä niin keskusjärjestön kuin muidenkin liittojen kanssa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit