Metsä

Patentoitu metsäkärry ottaa kaikki puulajit samaan kuormaan

Metsä 19.05.2012

Nilsiäläinen Marko Korhonen kehitti metsäperävaunuun lajittelutapit, joiden avulla voidaan pitää kukin puutavaralaji omassa lokerossaan metsäajossa.


Nilsiäläinen Marko Korhonen etenee ajouraa pitkin peruuttamalla ja noukkii sekä koivu- että kuusikuidut metsätraktorin kyytiin. Paluumatkalla hän lastaa tukit päällimmäiseksi. Kuorman purkaminen käy nopeasti, kun eri puulajit ovat kuormatilassa siististi omissa karsinoissaan.

Korhonen on testannut patentin saaneen pankkorakenteen toimivuutta ja kestävyyttä käytännön metsätöissä kevään savotoilla. Idea ja tekniikka toimivat.

”Turha edestakainen ajelu jää pois, kun samassa kuormassa voi ajaa eri puulajit kerralla. Tarkan lajittelun ansiosta kuorman purkaminen nopeutuu varsinkin lumisissa olosuhteissa”, Korhonen kertaa kokemuksiaan.

Eri kuitupuulajit pysyvät kuormassa erillään lajittelutappien avulla. Enimmillään 70 senttimetriä pitkät terästapit erottavat kuormatilan reunoille runsaan kiintokuution suuruiset karsinat.

Keksinnön oivallus on siinä, että lajittelutapit saa piiloon pankon rakenteisiin, kun niitä ei käytetä. Silloin ne eivät syö kuutiosenttiäkään kuormatilasta esimerkiksi puhtaassa tukinajossa.

Lajittelutapit saa esille metsäkoneen kouralla vivusta kääntämällä. Myös hydraulinen nostomekanismi on kehitteillä.

Metsäkoneenkuljettajana 14 vuotta toiminut Korhonen on yksi patentin kolmesta kehittäjästä ja omistajasta.

Korhonen on laskeskellut, että metsäkoneyrittäjä tienaa lajittelupankon hinnan takaisin parissa kuukaudessa, jos harvennuksilla paiskitaan töitä kahdessa vuorossa. Ensiasennuspankkona sen hinnanlisä on metsätraktorin hintalapussa minimaallinen.

Korhonen on osakkeenomistajana vuodenvaihteessa perustetussa Fomatec Oy:ssä.

Yritys on käynyt neuvotteluja metsätraktoreiden valmistajien kanssa lajittelupankon asentamisesta uusiin ajokoneisiin.

Pankon saa myös vanhoihin ajokoneisiin mittatilaustyönä. Fomatec Oy valmistuttaa pankot metalli- ja metsäalan yrityksessä Lieksassa.

Pohjois-Karjalan elykeskus on myöntänyt Fomatecille investointitukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

MT

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT