Metsä

Petovahingot vaarantavat virka-avun: Lieksalaismetsästäjät eivät halua laskea koiria suden suuhun

Metsä 06.03.2017

Lieksan riistanhoitoyhdistyksen mukaan alueelta pitäisi saada poistaa kokonainen susilauma.


Sami Karppinen
Lieksan riistanhoitoyhdistys käyttää srva-tehtävissä pääasiassa jämtlanninpystykorvia, norjanharmaahirvikoiria ja karjalankarhukoiria. Kuvan karjalankarhukoira omistajineen ei liity juttuun.

"Viime syksystä lähtien susi on tappanut Lieksassa kymmenen lammasta ja kolme koiraa. Lisäksi yhtä koiraa susi raateli, mutta koira selvisi", Lieksan riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Esa Räty kertoo.

Koiranomistajat eivät susien vuoksi kovin mieluusti laske koiriaan yöaikaan suurriistavirka-aputehtäviin. Näitä ovat muun muassa loukkaantuneen hirven jäljestäminen sekä karhun karkottaminen piha-alueilta.

Lieksan riistanhoitoyhdistys irtisanoi suurriistavirka-apusopimuksen (srva) Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa helmikuun alussa.

Räty korostaa, että yhteistyö poliisin kanssa on sujunut ongelmitta.

"Se, mikä risoo, on Suomessa harjoitettava petopolitiikka."

Rädyn mukaan tietyiltä alueilta pitäisi saada poistaa kokonainen susilauma.

Srva-sopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta. Irtisanomisaikana srva-tehtäviin koulutetut metsästäjät vastaavat apupyyntöihin normaalisti.

Seuraavan kerran riistanhoitoyhdistys neuvottelee poliisin kanssa huhtikuun 7. päivä. Räty toivoo, että yhteistyössä palattaisiin normaaliin päiväjärjestykseen, mutta nykyisen susikannan uhatessa koiria ei uskalleta päästää tehtäville.

Karhunkarkoitustehtävät ovat Rädyn mukaan joissain määrin turhauttavia, sillä "kun karhun pölläyttää pihasta, se marssii vain seuraavaan pihaan".

Valtaosa hirvenjäljestystehtävistä sattuu pimeän aikaan. Koiran on päästävä "kuumalle jäljelle" jo saman yönä, jotta haavakko löytyy.

"Susialueella se on koiralle todellinen riski", Räty painottaa.

Rädyn mukaan susivahinkotilasto olisi Lieksan alueella huomattavasti karmeampi, jos koiria olisi päästetty normaalisti irti tehtäville.

Lue myös:

Suurriistavirka-apusopimuksensa irtisanonut Lieksan riistanhoitoyhdistys neuvotteli poliisin kanssa

Susipiina laukaisi protestin

Aiheeseen liittyvät artikkelit