Metsä

Puukerrostalo on paloturvallinen - Silti puupintoja ei saa olla nykysäädösten mukaan näkyvissä

Metsä 19.03.2017

Tarkat paloturvallisuusmääräykset nostavat puukerrostalojen kustannuksia verrattuna betonisiin sisaruksiinsa.


Sanne Katainen
Palotilanteessa puu hiiltyy noin millimetrin minuutissa, joten sen kuormankestävyys ja sortuminen on hyvin ennakoitavissa.

Puurakenteilla voidaan saavuttaa 30–120 minuutin palonkestoaika. Vaadittava palonkesto saadaan verhoilemalla puupinnat muilla materiaaleilla, kuten kipsikartongilla.

Tosi asiassa puutalot ovat paloturvallisia ja säilyttävät lujuutensa tulipalo­tilanteessa. ”Palaessaan puu hiiltyy mutta ei syty nopeasti”, Puuninfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen kertoo.

Tämän lisäksi yli kaksi­kerroksisissa taloissa täytyy olla automaattinen sammutusjärjestelmä eli sprinklerit, mikä lisää puukerrostalorakentamisen kustannuksia verrattuna betonitaloihin.

Muualla Euroopassa puun verhoilu sisätiloissa ei ole pakollista, ja puu saa jäädä näkyviin. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on luvannut helpottaa paloturvallisuusmääräyksiä julkisen puurakentamisen lisäämiseksi.

Lausuntokierroksella on paraikaa lakiehdotus, jossa seiniä ei tarvitse verhoilla kokonaan ensi vuoden alusta. Ehdotuksessa esitetään, että 20 prosenttia asunnon pinnoista voisi olla näkyvää puuta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit