Metsä

Puupinnat näkyviin sisustuksessa

Metsä 12.09.2015

Koteihin oikeasti mahtuvat huonekalut ovat 
tulleet takaisin. 
Materiaalit ovat luonnonläheisiä.


Jaana Kankaanpää
Puun halutaan näyttävän puulta, ja irrotettavista pehmusteista tulee sohvanostajalta plussaa.

Kotoiluun innostava syksy on tullut, ja sen mukana Habitare-­messut. Messuosastoja kierrellessään ilahtuu persoonallisesta ja keveästä, jopa humoristisesta otteesta, jota uudet huonekalut tuovat sisustukseen.

Olohuoneisiin haetaan nyt ilmavaa ja kevyttä sisustusta. Sohvat ja nojatuolit ovat kavenneet ja mahtuvat pieneenkin kotiin entistä paremmin. Matalien ja raskaiden divaanisohvien tilalle on tullut siroja ja keveitä sohvia, jotka seisovat ryhdikkäästi jaloilla. Sohvilta vaaditaan silti myös mukavuutta.

Boknäsin toimitusjohtajan Jokko Salmevaara mukaan sohvia ei hankita niinkään istuimiksi vaan oleskelutiloiksi, jotka houkuttelevat käpertymään.

”Irrotettava, helposti pestävä ja kulutusta kestävä verhoilu on suorastaan itsestäänselvyys”, huonekaluvalmistaja Adean toimitusjohtaja Esa Mäkitalo kertoo.

Verhoilumateriaaleista haetaan luonnonmukaisuutta ja laadukkuutta. Myös puuosat ovat helposti tunnistettavia ja puun syyt halutaan näkyviin.

”Näyttäisi myös siltä, että värien käyttö tulee lisääntymään. Perinteisen harmaan ja beigen tilalle kysytään jopa vaaleanpunaista tai vihreää, jotka myös henkivät 50-luvun tyyliä”, toimitusjohtaja Tuukka Leppänen sohvanvalmistaja Interfacesta kertoo.

Omilla poluilla

”Sisustuksessa kannattaa kuunnella itseään ja omia tarpeitaan. Ei ole vain yhtä linjaa, joka olisi kaikille se oikea. Kannattaa olla rohkeasti sitä, mitä on”, Piia Pousi Sisustustoimittajat ry:stä kannustaa.

Tavaraa on monissa suomalaisissa kodeissa nykyään liian paljon, ei liian vähän. Siksi sisustuksessakin kannattaa keskittyä karsimiseen ja tavaroiden huolelliseen valitsemiseen.

”Monille ihmisille paljon käytettäviin tuotteisiin muodostuu henkilökohtainen suhde ja niistä tulee lempitavaroita.”

Sisustustoimittajat palkitsivat messuilla toimittajien tusinan: kaksitoista suomalaista, rohkeaa ja näyttävää sisustusuutuutta. Tusinasta löytyy tuotteita valaisimista miniasuntoihin, joissa yksiöstäkin saadaan säilytysratkaisujen avulla toimiva koti.

”Palkitut suomalaiset suunnittelijat kulkevat rohkeasti omia polkujaan taantumasta huolimatta. Suomalaisen designin hieno perinne ja historia ovat uusille yrittäjille kaksiteräinen miekka: toisaalta sen perustuksille on hyvä rakentaa, toisaalta suunnittelun ikoneihin ei voi jäädä roikkumaan”, Pousi pohtii.

”Suomalaisille kotimaisten materiaalien käyttö ja niistä inspiroituminen on itsestään selvää. Niiden kestävyyttä ja ainutlaatuisuutta pitäisi kuitenkin avata kansainvälisessä markkinoinnissa enemmän.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT