Metsä

Riippuvuus Kiinasta ei vielä pelota sahalla – "Markkinan katoamisesta selvittäisiin"

Metsä 30.08.2017 Eurajoki

Kiina on noussut muutamassa vuodessa sahojen tärkeimmäksi vientimaaksi. Luvian sahalla asiakaskunnan rakennetta mietitään tarkasti.


Vincent Chen
Suomalainen sahatavara laivataan Kiinaan konteissa. Kuvan Kwai Chungin satama Hongkongissa on yksi konttiliikenteen vilkkaimmista keskuksista.

Kiina on muutamassa vuodessa noussut suomalaiselle sahateollisuudelle tärkeimmäksi markkina-alueeksi. Satakuntalaiselle Luvian sahalle Kiina on myös suurimpien joukossa, mutta asiakaskunnan jakaumaa mietitään hallituksen puheenjohtajan Matti Jaakolan mukaan tarkasti.

"Kaikki ei voi olla yhden kortin varassa. Kiinassa on erittäin hyviä ja vahvoja asiakassuhteita, mutta ei Kiina ratkaise Luvian onnistumista", hän arvioi.

Hän ei ole huolissaan Kiinan kaupan kasvaneesta merkityksestä.

"Jos Kiinan markkina jostain syystä katoaisi – johon en usko – siitä selvittäisiin. Tämän toimialan ammattitaitoa on se, että kyetään sopeutumaan."

Samalla tavalla sopeuduttiin silloin, kun Kiinan markkinoita avattiin. Lähtötaso oli nollassa, kun sahoille lähdettiin etsimään uusia asiakkaita. Jaakolan mukaan Suomen Sahat ry:n, nykyisen Sahateollisuus ry:n, järjestämät vienninedistämismatkat tuottivat heti ensimmäisestä reissusta lähtien hyviä asiakaskontakteja.

Jaakola kuvaa kiinalaisia tarkoiksi asiakkaiksi, jotka hoitavat laskunsa moitteetta.

"Aasialaiset ovat hyvin vaativia asiakkaita."

Luvian sahan 300 000 kuution vuosituotannosta 70 prosenttia on kuusta ja loput mäntyä. Nykyisessä markkinatilanteessa puulajisuhde on otollinen, sillä Kiinan markkinoiden vetämänä kuusen sahaus kannattaa paremmin kuin männyn. Luvian sahatavarasta 90 prosenttia menee vientiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit