Metsä

Sallan yhteismetsä päätti pääomalainasta kemijärveläisten Boreal Biorefille – myös kolme muuta yhteismetsää lähdössä mukaan

Metsä 28.03.2017

Kemijärven, Kuusamon, Posion ja Sallan yhteismetsiltä odotetaan yhteensä 300 000 euron sijoitusta Kemijärven biojalostamoon.


Timo Lindholm
Kemijärven Patokankaalle suunnitellun biojalostamon tontin vieressä toimii Suomen suurimpiin lukeutuva puuterminaali.

Neljä pohjoisen yhteismetsää on lähdössä rahoittamaan Kemijärven sellupohjaista biojalostamohanketta.

Ensimmäisenä päätöksen 50 000 euron pääomalainasta teki Sallan yhteismetsä osakaskokouksessaan tänään tiistaina.

Kemijärven yhteismetsä pohtii pääomalainaa tämän viikon perjantaina osakaskokouksessaan. Posion yhteismetsän osakaskokouksessa asia on esillä huhtikuun 10. päivä. Kuusamon yhteismetsän päättäjät kokoontuvat toukokuussa.

Yhteismetsien odotetaan antavan pääomalainaa kemijärveläisten kehitysyhtiölle Boreal Biorefille yhteensä 300 000 euroa. Posion ja Sallan osuus olisi kummankin 50 000 euroa ja Kemijärven ja Kuusamon kummankin 100 000 euroa.

Sallan yhteismetsän toiminnanjohtaja Tapio Sinkkilä kertoo, että osakaskokous antoi täyden tukensa pääomalainalle eikä yhtään vastustavaa puheenvuoroa käytetty.

"Kaikki ovat nähneet kuitupuiden hintojen laskeneen ja kysynnän olleen heikkoa. Siksi tällainen hanke nähdään erittäin hyvänä."

Pääomalaina haluttiin antaa Sinkkilän mukaan siemenrahaksi, jotta hankkeen valmisteluja voidaan jatkaa.

Boreal Bioref voi käyttää lainarahaa muun muassa yva-valmisteluihin ja luvitukseen sekä hankkeen projektipäällikön palkkaukseen.

Yhteismetsillä on mahdollisuus vaihtaa pääomalaina perustettavan tuotantoyhtiön osakkeiksi, kun investointipäätös Kemijärvelle rakennettavasta sellupohjaisesta biojalostamosta on tehty.

Sinkkilä muistuttaa, että Sallan yhteismetsä ei ole ensimmäistä kertaa sijoittamassa selluhankkeeseen. 1960-luvulla Kemijärvelle rakensi sellutehtaan Kemijärvi Oy, jonka osakkeisiin Sallan yhteismetsä sijoitti nykyrahaksi muutettuna 600 000 euroa. Kyseisen sellutehtaan sulki Stora Enso 2008.

Boreal Biorefin ja kiinalaisen Camcen suunnittelema biotuotetehdas on määrä rakentaa suljetun sellutehtaan viereiselle tontille Patokankaalle.

Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala kehuu Kemijärven, Kuusamon, Posion ja Sallan yhteismetsien olleen mukana biojalostamohankkeen ydinporukassa jo pitkään.

Nivala korostaa, että yhteismetsien vahvalla mukana ololla on ollut tärkeä merkitys myös kiinalaiselle Camcelle.

"Camcelle raaka-aineen hankinnan varmistaminen on ollut ihan ykkösjuttu."

Boreal Bioref ja Camce ovat lupailleet investointipäätöstä biojalostamosta tämän vuoden aikana.

"Tosi hyvässä aikataulussa ollaan", Nivala vakuuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit