Metsä

Suomalaiset mepit tuulettavat hiilinielupäätöstä: "Tämä on suuri helpotus"

Metsä 13.09.2017

Parlamentin kannan mukaan EU-maiden tulee taata, että metsästä ilmakehään vapautuvaa hiilidioksidia vastaava määrä sitoutuu takaisin metsiin.


Maria Pohjala
Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) lupasi korkata Jaffa-pullon, jos kompromissi menee läpi.

Suomalaismepit iloitsivat hiilinieluäänestyksen tuloksesta Euroopan parlamentissa.

Parlamentti äänesti tänään keskiviikkona maankäyttöön, sen muutokseen ja metsätalouteen (lulucf) liittyvästä ilmastolainsäädännöstä sekä siihen esitetyistä muutoksista.

"Parlamentin kanta on hyvä. Tukee ilmastonmuutoksen torjuntaa ja mahdollistaa kestävän metsänkäytön ja -hoidon", europarlamentaarikko Mia-Petra Kumpula-Natri (sd) kirjoitti Twitterissä.

Myös Hannu Takkula (kesk) tiedotti Suomen kannalta merkittävästä voitosta heti äänestyksen jälkeen.

"Tämä on suuri helpotus. Parlamentin täysistunnon äänestys on osoitus siitä, että pitkäjänteinen vaikuttamistyö Brysselissä tuo tulosta. Suomalaiset välittivät tietoa kestävästä metsänhoidosta yhdessä rintamassa kiitettävästi lukuun ottamatta vihreän laidan meppejä, jotka vetivät omaa linjaansa. Myös ministeriöt ja sidosryhmät ansaitsevat tunnustuksen aktiivisesta työstä."

Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) oli mukana sorvaamassa Suomelle tärkeitä muutoksia ympäristövaliokunnan linjauksiin raportin esittelijän Norbert Linsin kanssa. Kompromissiesitys meni läpi niukasti.

Torvalds on helpottunut, että parlamentista lopulta löytyi ymmärrystä suomalaisien, pohjoismaisen ja pohjoiseurooppalaisen metsätalouden erityisasemalle.

"Onnistuimme rakentamaan kompromissiratkaisun, joka huomioi sekä Pariisin ilmastokokouksen tavoitteet että meidän taloudelliset intressimme."

Hän uskoo, että kompromissi edesauttaa nopeaa lakipäätöstä. Laki halutaan Torvaldsin mukaan valmiiksi jo Viron puheenjohtajakauden aikana. Seuraava puheenjohtajamaa on Bulgaria.

"Virolla on metsäymmärtämistä", Torvalds perustelee.

Vielä ei voida kuitenkaan huokaista kokonaan helpotuksesta. Neuvottelut jatkuvat neuvostossa ja sen jälkeen komission, parlamentin ja neuvoston yhteisissä kolmikantakeskusteluissa.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen katseet ovat vahvasti tulevissa metsäasioissa. Syksyllä edessä ovat neuvottelut metsien käytön kestävyydestä, missä Suomella on suuri rooli.

Metsien käytön kestävyyskriteerit tulevat työllistämään myös Torvaldsia syksyn valiokunnissa.

"Ei pääse vielä liikaa nauttimaan, ennen kuin seuraava koitos on edessä."

Lue myös:

Metsäala voi huokaista helpotuksesta: Toivottu hiilinielukanta läpi EU-parlamentissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit