Metsä

Tryffelit veivät metsänomistajan mennessään

Metsä 24.08.2015

Metsästä voi saada 
paljon muutakin kuin puuta. Tertin kartanossa lounaspöytä notkuu metsäluonnon antimista.


Markku Vuorikari
Mikkeliläiset Arttu (vas.) ja Matti Pylkkänen esittelevät tryffeleitä varten perustettua lehtipuupuistoa.

Mikkelissä Tertin kartanon 200 hehtaarin alueella saadaan ruokapöytään niin yrttejä, marjoja kuin tryffeleitäkin.

”Haluamme, että vierailijat saavat kokonaisvaltaisen elämyksen alueesta niin ruuan kuin ympäristönkin osalta”, kartanon omistaja Matti Pylkkänen kertoo.

Pylkkänen on metsänomistaja, joka haluaa hyödyntää metsäänsä muuhunkin kuin puuntuotantoon. Suurin osa metsästä hoidetaan hyvien metsänhoitosuositusten mukaisesti, mutta ”temmellyskenttääkin pitää olla”. Yksi tällainen kenttä on tryffelien kasvatuspuistikko.

Tryffelit veivät 
mennessään

Idean tryffelien kasvattamiseen Pylkkäset saivat Ranskan-matkalta, kun Matti vaimonsa Pepitan kanssa pääsi itse keräämään tryffeleitä. Kun he Suomeen tultuaan saivat mahdollisuuden osallistua Juvan Tryffelikeskuksen tryffelinkasvatushankkeeseen, Pylkkäset päättivät ryhtyä toimeen. Tryffelien ”istutus” aloitettiin kahdeksan vuotta sitten.

Tryffelien kasvatus ei ole yksinkertaista. Ensin tammen, lehmuksen tai pähkinäpensaan taimien juuristoon on lisättävä tryffelisieni Ranskassa. Ranskasta taimet lähetetään takaisin Suomeen.

Nopeaa kasvatus ei ole. Kahdeksan vuoden aikana on kahteen otteeseen löydetyt maasta hieman golf-palloja pienempiä tryffeleitä Kirsi Saloniemen tarkkavainuisen Saku-koiran toimesta.

”Niistä tehtiin tietenkin risotto ja ensimmäiset aarteet säilöttiin öljyyn”, Pylkkänen kertoo.

Metsää hyödynnetään 
monipuolisesti

Tryffelien lisäksi metsästä saadaan monenlaisia ruokatuotteita, kuten kuusenkerkkää, katajanmarjoja ja villiyrttejä unohtamatta marjoja ja sieniä. Tulevaisuuden suunnitelmissa on kokeilla sienien kasvatusta. Koivunkantosienet, lakkakääpä ja kantarellit ovat mahdollisia vaihtoehtoja.

Raaka-aineiden kerääminen metsästä on aikaa vievää työtä ja vaatii asiaan sitoutumista ja viitseliäisyyttä. Kartanossa on useita asiaan innostuneita ja kouluttautuneita henkilöitä, joten metsäluonnon antimet ovat hyvin esillä ruokatuotteissa ympäri vuoden.

”Harrastuspohjalta tähän on lähdetty ja harrastuksena tämä on pysynyt. Sekä minä että Pepita pidämme luonnossa oleilusta”,Pylkkänen toteaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT