Metsä

Uudenlainen yhteismetsä aloitti Päijät-Hämeessä

Metsä 25.01.2012

Päijät-Hämeen uusi yhteismetsä piti eilen ensimmäisen osakaskokouksensa. Uutta yhteismetsässä on, että myös Metsähallitus, Metsäkeskus ja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ovat liittäneet siihen omia metsiään.


”Yhteismetsä on metsänomistajalle hyvä ja varteenotettava metsänomistusmuoto. Kaikki metsänomistajat voivat liittää omat metsänsä Päijät-Hämeen yhteismetsään ja päästä osakkaaksi tuottavasta metsänomistuksesta”, kertoo metsänhoitaja Jukka Matilainen Suomen metsäkeskuksesta.

Yhteismetsää käytetään metsäsuunnitelman mukaan, mikä takaa tasaisen ja jatkuvan tuoton. Yhteismetsät saavat isoina metsänomistajina korkeamman hinnan puulle ja näin ollen niiden kannattavuus on korkea.

”Yhteismetsän pääomatuloverotus on kevyempää kuin muilla yksityisillä metsänomistajilla. Yhteismetsän osakkailleen jakama vuotuinen ylijäämä on verotonta tuloa”, luettelee Matilainen.

Yhteismetsään liittyminen on vaivatonta ja edullista. Erityisesti sukupolven vaihdosta suunnittelevalle metsänomistajalle yhteismetsä on harkinnanarvoinen ratkaisu.

Osakkaaksi tuleva metsänomistaja saa yhteismetsäosuuksia metsänsä arvoa vastaavan määrän.

Osakkaiden ei tarvitse huolehtia käytännön töistä, minkä vuoksi yhteismetsä on huoleton ja vaivaton metsänomistusmuoto. Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen metsäammattilaiset huolehtivat yhteismetsän hoidosta.

Poikkeuksellisesti yhteismetsässä ovat mukana yksityisten metsänomistajien lisäksi Metsähallitus, Metsäkeskus ja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme omilla metsillään. Toiminnan alussa pinta-ala on hieman yli 300 hehtaaria.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT