Metsä

Uudet metsäsodat uhkaavat, MTK ehdottaa suojelurahastoa

Metsä 16.12.2016

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola haluaa yksityiset ihmiset, yritykset ja järjestöt mukaan metsien suojelun vapaaehtoiseen rahoitukseen.


Petteri Kivimäki
MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola vakuuttaa, että Suomessa metsätalous on vastuullista.

Metsien käytön lisäys uhkaa käynnistää 1990-luvulta tutut metsäsodat uudestaan. Metsien käyttömahdollisuuksiin kohdistuu suuria paineita myös EU:n suunnasta.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ennakoi tulevasta EU-vuodesta varsinaista suurten metsätaisteluiden vuotta.

"EU:n komissio, parlamentti ja neuvosto käsittelevät Pariisin ilmastosopimukseen liittyvää kysymystä metsien hiilinieluista. Suomelle on kohtalonkysymys, että päätökset perustuvat biologiaan eivätkä politiikkaan", Tiirola painottaa.

EU:n sisällä väännetään siitä, luetaanko metsät jatkossa hiilinieluiksi vai peräti päästöjen lähteeksi, kuten joissakin tulkinnoissa on esitetty.

"Jälkimmäisen tulkinnan voitto olisi vahvassa kasvussa olevan suomalaisen metsä- ja biotalouden kannalta tuhoisaa."

Kotimaassa luontojärjestöt ovat aktivoitumassa. Ne suhtautuvat hyvin epäillen metsien käytön kasvattamiseen.

"Toivon hartaasti, että metsien käytön lisäämisestä ei synnytetä uusia metsäsotia. Täytyisi muistaa, että ilmastonmuutoksen torjuminen on ykköshaaste, johon vastaaminen vaikuttaa olennaisesti myös monimuotoisuuteen", toteaa Tiirola.

Tiirola iloitsee hallituksen lupaamasta kahden miljoonan euron lisärahoituksesta metsien vapaaehtoista suojelua edistävään Metso-ohjelmaan. MTK haluaisi kasvattaa suojelupottia yksityisellä rahalla.

"MTK on esittänyt, että olisi syytä perustaa avoin Metso-suojelurahasto, jonne myös yksittäiset kansalaiset, yritykset ja järjestöt voisivat sijoittaa rahaa monimuotoisuustyöhön. Silloin uhanalaisten lajien suojelu ei olisi yksin metsänomistajien ja valtion vastuulla."

Aiheeseen liittyvät artikkelit