Metsä

Uusi myrsky tulossa

Metsä 26.12.2011

Pahimmillaan 200 000 taloutta oli ilman sähköä Tapanina. Uuden myrskyn ennustetaan olevan Tapania heikomman.


Tuulen repimät kattopellit ja rakennusten osat lentelivät ilmassa, kun vuosikymmenen myrsky riepotteli Länsi- ja Etelä-Suomea. Autojen, teiden ja rakennusten päälle kaatuneet puut ja laajat sähkökatkokset sekoittivat pahasti satojen tuhansien suomalaisten tapaninpäivän viettoa.

Ainutlaatuisen Tapanin myrskystä tekivät sen laajuus ja runsaat vahingot. Hälytyskeskukset saivat jo yön aikana satoja ilmoituksia kaatuneista puista, kun myrsky oli vasta nousemassa. Paimiossa 86-vuotias mies kuoli, kun hänen päälleen kaatui puu. Mies oli ollut raivaamassa kaatuneita puita kotipihaltaan.

Ilman sähköä oli pahimmillaan yli 200 000 kotitaloutta. Fortum kuvaili tilannetta kaaosmaiseksi. Yhtiön asiakkaista yli 140 000 oli ilman sähköä illansuussa ja sen verkkosivut takkusivat. Myös lukuisat pienemmät yhtiöt taistelivat saadakseen kymmenille tuhansille asiakkailleen sähköt. Energiayhtiöiden mukaan kaikkia vikoja ei ehditä korjaamaan tiistaiaamuun mennessä. Erityisesti haja-asutusalueille sähköjen saaminen voi kestää jopa päiviä.

Rajuimmillaan myrsky puhalsi Länsi-Suomessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan kovimmat lukemat mitattiin länsirannikon tuntumassa Kaskisissa.

– Keskituulennopeus oli 28,5 metriä sekunnissa. Puuskat yltyivät 35,8 metrin sekuntivauhtiin, päivystävä meteorologi Jari Tuovinen sanoi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan jo 20 metrin sekuntivauhdilla puhaltava tuuli voi suistaa ajoneuvoja liukkaalta tieltä.

Sähkökatkot kangistivat rautatiet

Pelastuslaitokset joutuivat laittamaan hälytystehtäviä tärkeysjärjestykseen. Yksin Länsi-Uudellamaalla tuli tuhatkunta tehtävää päivän aikana, ja niitä oli setvimässä noin 50 palokuntaa.

”Kyllä täällä vielä jaksetaan”, pelastuspäällikkö Olli Pietikäinen kommentoi raivaustöitä.

Joiltakin paikkakunnilta vesi alkoi loppua, kun pumppaamot eivät toimineet ja asukkaita kehotettiin välttämään turhaa vedenkulutusta.

Sähkökatkokset aiheuttivat myös ongelmia tietoliikenneyhteyksissä. TeliaSonera, Elisa ja DNA raportoivat verkkojen häiriöistä aamuyöstä lähtien. Matkapuhelin-, laajakaista- ja lankapuhelinliittymät pätkivät ja televisiolähetyksissä oli katkoksia.

Tapaninpäivän paluuliikenne rautateillä sujui kankeasti, sillä ratayhteys katkesi Turun ja Toijalan, Tampereen ja Porin sekä Kirkkonummen ja Karjaan väliltä. VR:n tavoitteena oli saada rataosat liikennöitävään kuntoon tiistaiaamuun mennessä.

Maantiellä joulun paluuliikenne sujui maltillisesti, vaikka tielle kaatuneet puut vaikeuttivat paikoin liikenteen sujumista.

”Yllättävän rauhallista on ollut ja liikenteen määrä on ollut melko vähäinen”, vanhempi konstaapeli Kari Niemelä kertoi illalla.

Uusi myrsky tulee tiistaina

Poikkeuksellista Tapanin myrskyssä oli, että viranomaiset kehottivat ihmisiä pysyttelemään sisätiloissa ja välttämään autoilua – tai ottamaan mukaansa raivauskalustoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vastaavia myrskyjä on maa-alueilla kerran tai kaksi vuosikymmenessä. Edellisen kerran ennen eilistä Tapanin myrskyä Suomea riepottelivat Pyry ja Janika tasan kymmenen vuotta sitten.

”Olemme verranneet tätä Janikaan, jonka tuhot olivat laajat. Nyt sateet jäivät vähäisemmiksi, mutta tyypillisiä myrskytuhoja oli paljon”, Tuovinen sanoi.

Illalla Tapanin myrsky lipui kohti itää ja laimeni matkalla, mutta juuriltaan ravistellut puut saavat pian uutta läksytystä.

”Tiistaina tulee uusi myrsky, mutta ei näin vahva. Puuskat ovat noin 20 metriä sekunnissa”, Tuovinen sanoi.

STT, HEIDI EKDAHL, TIIA HAAPAKANGAS, PERTTI MATTILA

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT