Metsä

Veitsiluodon sellutehtaan onnettomuus johtui kunnossapidon puutteista

Metsä 10.03.2017

Räjähdyksen tärkein syy oli tutkinnan mukaan vesilukon kuivuminen.


Stora Enson Veitsiluodon paperitehtailla tapahtuneen räjähdyksen tärkein syy oli vesilukon kuivuminen. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Kemissä Veitsiluodon tehtaiden marraskuisen onnettomuuden syynä olivat hajukaasujärjestelmän kunnossapidon puutteet, ilmenee Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin onnettomuustutkinnasta.

Tehtailla tapahtui ensin räjähdys, jonka tärkein syy oli tutkinnan mukaan vesilukon kuivuminen. Sen seurauksena hajukaasujen joukkoon pääsi ylimääräistä happea.

Kun hajukaasujärjestelmän rikkoutuneita murtolevyjä räjähdyksen jälkeen vaihdettiin, järjestelmästä vuoti äkillisesti hajukaasuja ja puutteellisesti suojautuneet työntekijät altistuivat niille.

Vuodon vuoksi yksi työntekijä kuljetettiin sairaalahoitoon, kaksi tarkkailuun ja kaksi sai ensihoitoa tapahtumapaikalla.

Veitsiluodon tehtaiden väkevien hajukaasujen keräilyjärjestelmässä oli Tukesin mukaan useita häiriöitä viime vuoden aikana. Maaliskuussa 2016 tapahtui viikon sisällä kolme räjähdystä, jotka rikkoivat murtolevyjä. Kesäkuussa 2016 sellutehtaan valkolipeän mittasäiliössä tapahtui suurempi räjähdys.

Tämän jälkeen järjestelmää korjattiin ja parannettiin, mutta kunnostustyöt olivat vielä kesken onnettomuuden tapahtuessa 7. marraskuuta.

Hajukaasuja syntyy tuotannon eri vaiheissa. Väkevät hajukaasut sisältävät rikkivetyä, muita rikkiyhdisteitä, metanolia ja tärpättiä. Ne syttyvät erittäin helposti, ja hengitettyinä ne ovat myrkyllisiä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT