Metsä

Yle: Ekokoulun rakentaminen vauhtiin Laukaassa

Metsä 22.02.2017

Kolmen kylän yhteisen ekokoulun rakentaminen on alkanut Laukaan Vuonteella. Koulu rakennetaan puusta, se lämpenee biokaasulla ja oppilaat syövät lähiruokaa.


Pekka Fali
Laukaan ekokoulu rakennetaan clt-elementeistä. Kuva on Kuhmoon clt-elementeistä rakennetetusta koulusta.

Vuonteen, Savion ja Tarvaalan kylien yhteinen koulu rakennetaan ristiinliimatusta puusta, clt-elementeistä. Koulun lämmitykseen tarvittava biokaasu toivotaan saatavan tulevaisuudessa kylän alueelta, Yle kertoo.

"Lamellihirsielementit ovat jopa 12 metriä pitkiä ja kolme metriä korkeita", rakennuttaja Pekka Mikkonen Laukaan kunnasta selvittää.

Koulun keittiön raaka-aineista noin puolet pyritään ostamaan Keski-Suomen maakuntarajojen sisältä. Myös koululaiskuljetukset aiotaan hoitaa luontoystävällisesti.

"Kun liikennöitsijää aikanaan haetaan, niin vaatimuksena tulee olemaan kuljetuksissa biokaasukäyttö tai muu ekologinen voimanlähde", Mikkonen sanoo.

Uusi koulu on mitoitettu reilulle sadalle oppilaalle, sillä ennakko-arviona on, että ekokoulu lisää kylien vetovoimaa.

"Tällä hetkellä on tulossa jo 105 oppilasta kouluun. Pystymme venymään ilman lisärakentamista 120–140 oppilaaseen. Olemme varautuneet kylän kasvuun ja jopa ekokoulun vetovoimaan", Mikkonen myhäilee.

Koulu valmistuu loppukesällä 2018 ja ensimmäiset koululaiset aloittavat elokuussa. Urakan arvo on noin 7,2 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit