Maaseudun Tulevaisuus

Metsänomistajien spv:n huojennus tyssäsi kiistaan

Metsäteollisuus halusi mukaan kiinteistöveron kaltaisen maksun. MTK vastustaa jyrkästi esitettyä verotuksellista puunmyyntipakkoa.
Sami Karppinen
Kaavailtua metsäveroa metsänomistaja maksaisi metsäntuotosta vuosittain noin 10 prosenttia. Sen voisi vähentää puunmyyntitulojen verotuksessa, jos myy puuta seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Metsänomistajien sukupolvenvaihdosten (spv) huojennusten valmistelu maa- ja metsätalousministeriön työryhmässä on ajautunut umpikujaan.

Ministeriön luonnonvaraosaston päällikön Juha Ojalan johdolla etsittiin MTK:n ja Metsäteollisuus ry:n kesken yhteisymmärrystä, kuinka metsänomistajien sukupolvenvaihdoksia voitaisiin edistää.

”Yritettiin löytää yhteinen näkemys, mutta sellaista ei löydetty”, Ojala summaa.

Metsäteollisuus halusi kytkeä spv-ratkaisun yhteyteen myös muita puukauppaa edistäviä rakenteellisia muutoksia, kuten kiinteistöveron kaltaisen metsätilamaksun.

Metsäteollisuudessa on valmisteltu mallia, joka kannustaisi metsänomistajaa puukauppoihin.

Mallin mukaan metsänomistaja maksaisi metsäntuotosta vuosittain noin 10 prosentin veron. Sen voisi vähentää puunmyyntitulojen verotuksessa, jos myisi puuta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Jos puukauppoja ei syntyisi, jäisi veronpalautus saamatta.

MTK vastustaa jyrkästi esitettyä verotuksellista puunmyyntipakkoa.

Metsänomistajien sukupolvenvaihdosten helpottamisesta pitäisi saada MTK:n metsäjohtajan Juha Hakkaraisen mukaan ratkaisu nopeasti.

Metsäteollisuus ry:n metsäjohtajan Tomi Salon mukaan kasvaviin puunkäytön haasteisiin ei voida vastata pelkästään metsänomistajien sukupolvenvaihdosta helpottamalla.

”Emme voi käsitellä spv-asiaa ikään kuin hermeettisessä umpiossa. Se on osa pakettia, mutta ei voi olla ainoa osa. Sen tietävät kaikki, jotka tästä alasta jotain ymmärtävät”, Salo sanoo.

Lue lisää

Finnmetkon toimitusjohtajaksi nousee Tapio Hirvikoski

Kuudes sija pettymys Suomelle Bocuse d'Or -kilpailussa – syksyinen tomaattipuutarha ei yltänyt mitaleille

Pankkien visiot sähköisestä asuntokaupasta tuottavat kuluttajille murheita ja liikakuluja, moittivat kiinteistönvälittäjät

Maatalouden yrittäjätulo putoaa tänä vuonna viidenneksen, sianlihan tuottajat erityisen vaikeassa tilanteessa