Metsä

Aarre: Nyt on paras aika tuohen keräämiseen – näin se irrotetaan koivusta

Tuohen ottaminen ei ole jokamiehenoikeus vaan siihen on aina pyydettävä lupa.
Johanna Kokkola
Oikeaan syvyyteen puukolla tehty viilto irrottaa tuohen helposti.

Paras tuohen irrottamisajankohta on kaksi viikkoa juhannuksen molemmin puolin eli niin sanotun tuohikuun aikana. Silloin tuohi irtoaa helposti, on hyvälaatuista, halutun vaaleaa ja helposti käsiteltävää.

Aarre-lehti pääsi pohjoiskarjalaisten tuohitaitajien Eino ja Ilmi Päivisen ja Heikki Liimatan mukaan tuohenhakumatkalle opettelemaan, miten tuohi irtoaa ja miten sitä säilytetään ennen tuohitöiden tekemistä.

Tuohen ottaminen ei ole jokamiehenoikeus. Siihen on aina kysyttävä maanomistajan lupa ja kaadettavaksi myydyissä leimikoissa myös puunostajan lupa.

"Me sovimme aina metsänomistajan tai metsäyhtiön kanssa pari mahdollista paikkaa ja käymme edeltä käsin tutkimassa, millaista tuohta mistäkin irtoaisi", kertoo Eino Päivinen, sotilasmestari evp, joka on tehnyt tuohitöitä jo reilut 30 vuotta.

Tuohen ottamiseen käyvät sekä hies- että rauduskoivu. Yleensä tuohi kuitenkin päädytään ottamaan hieskoivusta.

Tuohet irrotetaan puun tyvestä ylöspäin edeten 70–90 sentin korkuinen arkki kerrallaan aloittaen kohdasta, jossa tuohi on jo sileää ja siinä on mahdollisimman vähän tummaa pintaa.

Ensin viilletään terävällä puukolla koivuun pystysuora viilto. Oikeaan aikaan kesästä tehty tuohenirrotus ei vaadi paljon kiskomista. Tuohi ponnahtaa rungosta irti lähes itsestään.

"Kun Eino irrottaa tuohen itse, hän tietää heti, millaiseen tuohityöhön se parhaiten soveltuu", kertoo Ilmi Päivinen, joka on kouliintunut miehensä asiantuntevaksi avustajaksi.

Lue Aarteen jutusta, mitä kaikkea tuohen irrottamisessa tulee huomioida, minkä kokoisesta koivusta tuohi kannattaa irrottaa ja miten tuohi säilytetään.

Katso uusin video
Lue lisää

Eeppiset huonekalut syntyvät mittatilaustöinä – Puustikin tuotteissa skandinaavinen tyyli yhdistyy fantasiamaailmoihin

Lahden kotiseuturakkaudessa yhdistyvät sahat, harjut ja Pelicans

Koivuista riivittiin luvatta tuohta Jämsän ja Kuhmoisten rajalla – metsänomistaja teki rikosilmoituksen

Video: Kuluiko neuleesi läpikuultavaksi? Näin korjaat sen ennen kuin on liian myöhäistä – kirja neuvoo ratkaisut myös moniin muihin kriiseihin