Metsä

Aarre: Tavoitteena hiilineutraali polkupyörä – Wiilubike valmistetaan Suomessa suomalaisesta koivusta

Wiilubike on kokemäkeläisen yrityksen panostus bioaikaan ja kunnianosoitus suomalaiselle koivulle.
Elisa Härkonen
Lauri Siukola, yksi Wood Innovations Oy:n perustajista ajaa Wiilubikeä puolisonsa Minnan kanssa.

Kun Ilari Alaruka muutama vuosi sitten palasi ulkomaankomennuksilta Suomeen, hän katsoi lapsuutensa metsiä Kokemäellä uusin silmin. Sukupolvenvaihdos oli tehty ja koivikot olivat päätehakkuuiässä.

Metsiä katselleessaan hän mietti, että koivuista pitäisi tehdä jotain näkyvää, jotain muutakin kuin klapeja. Syntyi ajatus koivurunkoisesta pyörästä.

Biotaloudesta puhuttiin mediassa koko ajan enemmän, kuten myös pyöräilystä. Klapeja tehdessä se välähti, bioajalla polkupyörätkin tehtäisiin puusta. Se olisi täydellinen tuote kunnioittamaan koivun pitkää ikää. Ja ennen kaikkea myös kiitos edesmenneelle isoisälleni, joka oli pitänyt metsät hyvässä kasvukunnossa, vuonna 2015 Wood Innovations Finland Oy:n perustanut Alaruka kertoo.

Lähtökohtana oli tuoda esiin puun käytön mahdollisuuksia tuotteissa, joissa sitä perinteisesti ei ole totuttu näkemään ja samalla innostaa ihmisiä pyöräilemään. Päätarkoituksena ei ollut tehdä teknisesti normaalia parempaa pyörää.

Testikäyttäjien kokemukset ovat kuitenkin yllättäneet. Puurunko absorboi tärinää, jota varsinkin mukulakivillä ajettaessa ilmenee. Ensiajatus oli, että Wiilubikestä tulisi liian painava, mutta siitä tulikin vastaavankokoista teräsrunkoista pyörää kevyempi.

Wiilubikeä on helppo ylläpitää: peruspuhdistus ja puupinnan vahaus riittävät. Pyörän erikoisuus on hihnaveto, joten ketjurasva ei likaa pyörää tai pyöräilijän housunpuntteja.

Myös hiilineutraalius on valmistajalla mielessä.

Tavallisten pyörien valmistus ainoastaan vapauttaa hiilidioksidia, mutta Wiilubikessä sitä on sitoutuneena runkoon. Laskelmat ovat vielä kesken, mutta tavoitteena on hiilineutraali polkupyörä, Alaruka paljastaa.

Lue Aarteen jutusta, mikä suunnittelussa oli haastavinta ja miten ja missä koivupyöriä valmistetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden pyöräilykunnassa polkevat kaiken ikäiset — "Kannustava malli sadoille pienemmille kunnille", toteaa raati

Marius, 31, polkee Pariisista Malesiaan

Ylistyslaulu polkupyörille

MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI