Aurinkoiset kevätpäivät ovat aiheuttaneet ikävän lieveilmiön – ylilääkäri korostaa, ettei polttopuiden tekijöiden pidä kuormittaa terveydenhoitoa koronavirusaikana - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Aurinkoiset kevätpäivät ovat aiheuttaneet ikävän lieveilmiön – ylilääkäri korostaa, ettei polttopuiden tekijöiden pidä kuormittaa terveydenhoitoa koronavirusaikana

Varovaisuudella vältettäisiin ylilääkärin arvion mukaan noin puolet vakavista vammoista.
Jussi Laukkanen
Tilastojen mukaan lähes 80 prosenttia kaikista sirkkelien ja klapikoneiden aiheuttamista vakavista käsivammoista ajoittuu huhti-toukokuulle.

Tampereen yliopistollisen sairaalan käsikirurgian ylilääkäri Olli Leppänen on huolissaan viimeisten viikkojen aikana kasvaneesta käsivammojen määrästä. Viimeisimmän viikon aikana Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella on jouduttu hoitamaan monta polttopuun tekemiseen liittyvää käsivammaa päivää kohden.

Leppänen korostaa, että tänä keväänä on erityisen tärkeää olla varovainen polttopuita tehdessä, sillä koronavirusepidemian edetessä terveydenhuolto kuormittuu muutenkin.

"Sirkkelin suojavälineiden tulee olla kunnossa, ja klapikoneella saavat työskennellä vain yhdet kädet kerrallaan. Näin vältettäisiin noin joka toinen vakavista vammoista", hän painottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Tilastojen mukaan lähes 80 prosenttia kaikista sirkkelien ja klapikoneiden aiheuttamista vakavista käsivammoista ajoittuu huhti-toukokuulle.

Ylilääkäri epäilee, että aurinkoisen sään lisäksi vammojen suureen määrään vaikuttaa se, että suomalaisilla on nyt aikaa tehdä polttopuita, kun koronavirus rajoittaa muita kiireitä.

Erityisesti näin koronavirusaikana on hyvä pitää mielessä, että vakavat käsivammat kuluttavat paljon terveydenhoidon resursseja. Leikkaus itsessään sekä jatkohoito osastolla vievät enemmän aikaa kuin äkkiseltään arvaisi.

"Sormen takaisinistutustoimenpide saattaa varata leikkaussalin yli kymmeneksi tunniksi", Leppänen kertoo.

Lue lisää

Saunapolulla syntyi ajatus keksinnöstä, joka vapautti kädet ja suoristi selän

Video: Klapit selkään ja löylyyn

Polttopuiden sieni-itiöt voivat heikentää huoneilmaa – halot kannattaa tuoda sisälle aikaisintaan pari päivää ennen käyttöä –

Metsittämisessä on tärkeä tuntea alueen historia