Metsä

Metsälain rikkomisesta jää kiinni aiempaa todennäköisemmin – tapausten määrä kolminkertaistunut parissa vuodessa

Suomen metsäkeskus otti viime vuonna koko maassa käyttöön hakkuiden satelliittivalvonnan.
Sanne Katainen
Suomen metsäkeskus otti viime vuonna koko maassa käyttöön hakkuiden satelliittivalvonnan.

Metsälain rikkomisesta jää nykyisin kiinni aiempaa todennäköisemmin. Suomen metsäkeskuksen mukaan selvitettyjen metsälain rikkomisepäilyjen määrä on kolminkertaistunut parissa vuodessa.

Viime vuonna eri puolilla Suomea havaittiin yli sata epäiltyä metsälakirikkomusta. 31 kohteista oli sellaisia, että niillä epäiltiin hakatun metsälain mukaista erityisen tärkeää elinympäristöä vähintään 0,5 hehtaaria. Lisäksi sadoilla kohteilla paljastui epäily metsänkäyttöilmoituksen laiminlyönnistä.

Yhteensä viime vuonna selvitettiin 110 metsälakirikkomusta. Näistä 33 tapausta eteni poliisitutkintaan. Suomen metsäkeskus huomauttaa, että viime vuonna havaittujen rikkomusepäilyjen käsittely on edelleen osittain kesken, joten tapausten määrä luultavasti kasvaa.

Selvitettyjen rikkomusepäilyjen määrä kaksinkertaistui edellisvuodesta ja kolminkertaistui vuodesta 2017. Kaksi kolmesta epäillystä rikkomuksesta koski metsänkäyttöilmoituksen laiminlyöntiä ja reilu neljännes metsälain erityisen tärkeän elinympäristön hakkuuta koko alalta tai osittain.

Havaitut metsälain rikkomusepäilyt johtavat vuosittain yksittäisiin sakkorangaistuksiin, mutta pääasiassa poliisi keskeyttää tapausten tutkinnan.

Rajulta näyttävän kehityksen syynä ei Suomen metsäkeskuksen mukaan kuitenkaan ole se, että lakia noudatettaisiin aiempaa heikommin.

"Käsityksemme mukaan lain noudattaminen ei ole heikentynyt, vaan epäillyt rikkomukset vain havaitaan uuden valvontamenetelmän ansiosta selvästi entistä kattavammin. Tahallisia metsälakirikkomuksia on havaittu vähän. Hakkuissa tapahtuneet virheet ovat johtuneet inhimillisistä tekijöistä, kuten unohduksista tai tietokatkoksista", Suomen metsäkeskuksen rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka sanoo tiedotteessa.

Suomen metsäkeskus otti viime vuonna koko maassa käyttöön hakkuiden satelliittivalvonnan. Satelliittivalvontamenetelmän avulla havaitaan hakkuut, joista puunostaja tai metsänomistaja ei ole tehnyt metsälain edellyttämää metsänkäyttöilmoitusta.

Valvontamenetelmä paljastaa myös hakkuut, jotka ovat ulottuneet metsälain suojaamiin erityisen tärkeisiin elinympäristöihin tai lähelle niitä.

Lue lisää:

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu vihreiden vaatimukset metsälain avaamisesta – "Suojelukeinot metsälain kautta olisivat perustuslain vastaisia"

Lue lisää
MT PUUN HINTA
Tukki
päätehakkuu, koko Suomi
MT METSÄTILAN HINTA
Metsätilat
koko Suomi
MT PUUKAUPAN ARVIOINTI