Aarre: Muusikko Heikki Salo osti metsäpalstan ja nyt hän aikoo rakentaa mökin, jonka hiilijalanjälkeä kompensoidaan koko suvun voimin - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Aarre: Muusikko Heikki Salo osti metsäpalstan ja nyt hän aikoo rakentaa mökin, jonka hiilijalanjälkeä kompensoidaan koko suvun voimin

Salo etsi pitkään sopivaa metsäpalstaa. Sen löydettyään hän sai idean suvun äijien kanssa rakennettavasta metsämökistä ja koko suvun ilmastoprojektista.
Jyrki Luukkonen
Hankkeen alkaessa Heikki Salo ei tiennyt hiilijalanjäljestä mitään. ”Tällaisia me ihmiset olemme. Kuljemme luonnon keskellä mutta emme tunne sitä.”

Tammikuussa 2019 muusikko Heikki Salo kertoi radio-ohjelmassaan Elämänohjeita lumihiutaleille ostaneensa Lapuan Ruhan kylästä metsää keskustellakseen metsän kanssa. Salo sai idean suvun äijien kanssa rakennettavasta metsämökistä ja koko suvun ilmastoprojektista.

Ensiksi ilmastonmuutoksesta huolestunut mies ajatteli, että jokainen käyttäjä kompensoisi erämökin rakentamisen ilmastovaikutusta jollakin tavoin, mutta sitten hän sai vielä paremman idean. Metsämökistä sukeutuisi hiilijalanjälkeen liittyvä oppimishanke.

Hän laskisi vuoden lopussa joka ikisen palstalla grillatun makkarankin mukaan hiilijalanjälkeen. Jos kulutusta olisi vuodessa enemmän kuin metsä hiilinieluna nielee, kävijöiden tulisi korvata hiilijalanjälkensä.

”Vain minä voin kompensoida hiilijalanjälkeä rahalla, muiden on tehtävä jotakin konkreettista.”

Tavoitteena olisi hiilineutraali tilanne. Alkuun se olisi helppoa, sillä 15 hehtaarin metsä nielee noin 36 000 tonnia hiiltä vuodessa. Mutta rakennusvaihe tulee olemaan vaikea.

Aarteen juttukeikalle Salolla oli yksi ehto: se voitaisiin tehdä, jos homma pysyisi hiilineutraalina. Miten toimittaja kompensoi Helsingistä Lapualle tekemänsä juttukeikan päästöt? Lue juttu Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Pienituloisen hiilijalanjälki voi jäädä noin puoleen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä

Rakennusalan toimijoita kerätään yhteen hiilineutraalin rakentamisen kehittämiseksi – "Parhaimmillaan rakennus voi sitoa enemmän hiiltä kuin vapauttaa"

Aarre: Villiruokakursseja vetävä kokki Jouni Toivanen kertoo, mitkä kaksi asiaa jokaisen villivihanneksia keräävän pitää muistaa – ”Haluan, että jokainen kotikokki löytäisi villiyrtit”

Kirja-arvio: Sekaani antaa synninpäästön sekasyöjille ja johdattaa helppoihin makunautintoihin