Metsäalan Kuljetusyrittäjät ja Koneyrittäjät: "Kotimainen turve on ylivoimainen energian lähde huoltovarmuuden kannalta" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Metsäalan Kuljetusyrittäjät ja Koneyrittäjät: "Kotimainen turve on ylivoimainen energian lähde huoltovarmuuden kannalta"

Huoltovarmuuden takaamiseksi Suomessa tarvitaan edelleen toimiva turvetuotantoketju.
Pentti Vänskä
"Turpeen käytön resursseja on ylläpidettävä, ei pelkästään tekijöitä, yrityksiä, koneita, turpeen varmuusvarastoja vaan myös turvetuotantoalueita", Metsäalan Kuljetusyrittäjät ja Koneyrittäjät vaativat.

Metsäalan Kuljetusyrittäjät ja Koneyrittäjät ovat huolissaan, että Suomessa romutetaan koko turvetuotantoketju, joka olisi maan huoltovarmuuden vuoksi välttämätöntä säilyttää.

"Kotimainen turve on ylivoimainen energian lähde huoltovarmuuden kannalta", yrittäjäjärjestöt korostavat yhteisessä tiedotteessaan.

"Turpeen käytön resursseja on ylläpidettävä, ei pelkästään tekijöitä, yrityksiä, koneita, turpeen varmuusvarastoja vaan myös turvetuotantoalueita."

Kuljetus- ja koneyrittäjien mukaan turvetuotantoalueita pitää olla valmiiksi luvitettuina ja jopa valmistettuina tuotantoon riittävästi.

Yrittäjäjärjestöt viittaavat eduskunnan ympäristövaliokunnan viime viikolla kirjaamaan lausuntoon.

"Hallitusohjelman mukaan turpeen pääasiallinen energiakäyttö päättyy nykyennusteiden mukaan 2030-luvun aikana päästöoikeuden hinnan noustessa, vaikkakin se säilyy huoltovarmuuspolttoaineena. Valiokunta korostaa, että huoltovarmuusnäkökohtien huomioon ottaminen näyttäytyy nykyisessä tilanteessa valmiuslain tultua sovellettavaksi aivan toisesta näkökulmasta kuin aikaisemmin”, eduskunnan ympäristövaliokunta totesi.

Turpeen polton haitat ovat kuljetus- ja koneyrittäjienkin mielestä ilmeiset. Lisäksi turvetuotanto on aiemmin ollut heidän mukaansa paikallinen vesistöhaitta, mutta aktiivisin toimin tämä haitta on saatu minimoitua nykyisillä turvetuotantoalueilla.

Turpeella lämpiävät lukuisat Sisä-Suomen kaupungit.

Yrittäjäjärjestöt kysyvät, mitä tilalle, mikäli turvetta ei polteta energiantuotannossa.

Maalämpö on ainoa, joka pystyy lähes päästöttömästi ja tasaisesti tuottamaan energiaa ydinvoiman lisäksi, mutta maalämpökin tarvitsee sähköä.

Kivihiili, öljy ja maakaasu ovat hiilidioksidin päästöiltä samaa tasoa turpeen kanssa, mutta ne ovat tuontipolttoaineita ja niiden saatavuus kriisiaikoina voi olla haastavaa.

Energiapuun ongelma on sen huono säilyvyys ja pitkä toimitusaika. Sahojen purun ja kuoren saatavuus voi olla niukka, jos tuotanto vähenee huonon suhdanteen tai vaikka pandemian vuoksi.

Huolestuttavaa huoltovarmuuden kannalta on myös puupolttojakeiden tuonti lähinnä Venäjältä, tiedotteessa todetaan.

"Huoltovarmuuden takaamiseksi tarvitsemme edelleen Suomessa toimivan turvetuotantoketjun. Ei varmaankaan entisessä mittakaavassa, mutta ei sitä kadottaakaan saa", Metsäalan Kuljetusyrittäjät ja Koneyrittäjät varoittavat.

Lue lisää

Turvetuottaja perää alueille oikeudenmukaisuutta: ”Turpeen pitää mennä kaupaksi siirtymän aikana”

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Pitäisi tehdä niin kuin opettaa

Bioenergia ry: Sitran turveraportissa väärät luvut – energiaturpeen käyttö supistuu rajusti jo nykyisillä ohjauskeinoilla