Älä sekoita tätä kasvia nokkoseen tai maahumalaan – Aarre: Ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Älä sekoita tätä kasvia nokkoseen tai maahumalaan – Aarre: Ravinteikas litulaukka nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa

Litulaukan tuoreissa lehdissä ja kukissa on vahva sipulin ja mieto pippurin maku. Litulaukkaa voi kerätä jokamiehenoikeuksien turvin.
Satu Hovi
Litulaukan murskattujen lehtien tuoksu muistuttaa valkosipulia eli kynsilaukkaa.

Litulaukka kasvaa ihmisen vaikuttamilla paikoilla. Se viihtyy hyvin ilmastossamme, yleistyy voimakkaasti ja leviää yhä pohjoisemmaksi. Tottumaton voi sekoittaa sen nuoren lehden nokkoseen tai maahumalaan.

Litulaukka on hyvin satoisa. Sen lehdet saattavat kasvaa lautasen kokoisiksi. Litulaukkaa voi kasvattaa myös ruukussa. Luonnossa se nousee maasta ensimmäisten kevätkasvien joukossa.

Litulaukka on hyvin ravinteikas kasvi. Se sisältää muun muassa A-, B-, C- ja E-vitamiineja, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, seleeniä, kuparia, rautaa, karotenoideja, mangaania sekä omega-3-rasvahappoja. Siinä on runsaasti C-vitamiinia. Siinä on myös haihtuvaa öljyä, joka muuttuu entsyymien vaikutuksesta rikkipitoiseksi, valkosipulilta tuoksuvaksi yhdisteeksi.

Litulaukasta syödään lehtiä, nuppuja, kukkia, kukkavarsia, siemeniä, juuria sekä nuoria versoja ja lituja. Tuoreissa lehdissä ja kukissa on vahva sipulin ja mieto pippurin maku. Lehdet maistuvat valkosipulille. Suurin osa sipulin mausta häviää kypsennyksessä ja pakastettaessa, ja kokonaan se häviää kuivattaessa.

Miten litulaukkaa kannattaa käyttää? Lue lisää Aarteen sivuilta ja kokeile litulaukkareseptejä.

Lue lisää

Miksi me suomalaiset valitamme pimeästä ja synkästä vuodenajasta, kun toisella puolella vuotta meillä on kaikki tämä valo ja väri?

Aarre: Monet vanhoista rajamerkeistä ovat yhä käytössä – vuosisatojen mittaan rajalinjat ovat aiheuttaneet lukuisia riitoja

Kevät keikkuen tulevi…

Kevään lämpöennätys rikkoutui taas – Porvoon Harapakassa päästiin jo lähelle hellerajaa