Metsä

Ponssen liiketulos parani – koronapandemia kuitenkin leikkasi metsäkoneiden kysyntää ja pienensi yhtiön tilauskantaa

Ponssen Vieremän tehdas toimii komponenttipulan vuoksi yhdessä vuorossa. Epävarmuuksia komponenttien toimittajaverkoston tehtaiden uudelleen käynnistymisistä on yhä, toimitusjohtaja Juho Nummela sanoo.
Pentti Vänskä
Vieremän tehdas on toiminut Ponssen toimitusjohtajan Juho Nummelan mukaan erinomaisesti ja on valmiudessa palaamaan kahteen vuoroon tilanteen niin salliessa.

Ponssen kuluvan vuoden ensimmäinen neljännes onnistui yhtiön toimitusjohtajan Juho Nummelan mukaan tilanteeseen nähden suhteellisen hyvin.

Viime vuoden puolella alkanut metsäkonemarkkinan heikkeneminen ja pandemian aiheuttama lisäshokki hiljensivät kuitenkin metsäkoneiden kysyntää voimakkaasti useilla markkinoilla.

Ponssen tilauskanta supistui viime vuoden tammi–maaliskuun 367,9 miljoonasta eurosta 209,2 miljoonaan.

Koronapandemia vaikeutti komponenttien saatavuutta, ja epävarmuutta komponenttivalmistajien tehtaiden käynnistymisestä on edelleen.

Ponssen liikevaihto kasvoi yhden prosentin tammi–maaliskuussa viime vuoden 143,1 miljoonasta eurosta 144,5 miljoonaan euroon.

Liiketulos nousi 12,9 miljoonasta 13,4 miljoonaan euroon. Liiketulos liikevaihdosta parani 9,0 prosentista 9,3 prosenttiin.

Nummelan mukaan hyvästä liikevoitosta huolimatta valuuttakurssien heilahtelut vaikuttivat voimakkaasti rahoituserien jälkeiseen tulokseen ennen veroja.

Yhtiö kirjasi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 14 miljoonan euron valuuttakurssitappiot.

Tulos ennen veroja painui viime vuoden tammi–maaliskuun 13,2 miljoonasta eurosta tappiolle 1,6 miljoonaa euroa.

Sijoitetun pääoman tuotto romahti 19,8 prosentista 0,8 prosenttia miinukselle.

Useat Ponssen toimittajaverkoston yritykset Euroopassa ovat joutuneet keskeyttämään toimintansa pandemian takia, Nummela toteaa osavuosikatsauksessa.

Erityisesti saksalaisten komponenttien valmistajien alihankintaverkoston tuotantokeskeytykset Pohjois-Italiassa ovat vaikuttaneet Ponssen kuten myös muiden metsäkonevalmistajien toimintaan.

"Odotamme kyseisten tehtaiden käynnistyvän huhtikuun loppuun mennessä. Tilanne ei kuitenkaan ole edelleenkään vakaa ja epävarmuuksia toimittajaverkostomme tehtaiden uudelleen käynnistymisistä on olemassa."

Ponsse reagoi Nummelan mukaan muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti ja johtoryhmä alkoi valmistelemaan vaihtoehtoisia toimintasuunnitelmia muuttuvaan ympäristöön.

"Rahoituksen osalta Ponssella on tehty kaikki tarvittavat toimenpiteet yhtiön jatkuvuuden varmistamiseksi."

Vieremän tehdas toimii tällä hetkellä käytännössä yhdessä vuorossa ja toimihenkilöillä on toisen neljänneksen aikana toimintokohtaisesti sovitut lomautukset.

"Pystyimme toimittamaan koneet asiakkaillemme lähes normaalisti ja laskutuksemme oli suunnitellulla tasolla", Nummela sanoo.

Ponssen asiakkaiden työtilanne vaihtelee hänen mukaansa voimakkaasti eri markkina-alueilla. Useilla markkinoilla mekaaninen metsäteollisuus on isoissa haasteissa, kun taas kemiallisen metsäteollisuuden tuotteille riittää kysyntää.

"Huoltopalveluidemme liikevaihto laski hieman vertailukauteen nähden asiakkaidemme heikomman työtilanteen vuoksi. Samalla kuitenkin vaihtokonemyyntimme oli ilahduttavan aktiivista."

Hyvästä vaihtokonemyynnistä huolimatta Ponssen vaihtokonevarasto oli kasvussa.

Vieremän tehdas on toiminut Nummelan mukaan erinomaisesti ja on valmiudessa palaamaan kahteen vuoroon tilanteen niin salliessa.

"On edelleen epäselvää, kuinka kauan koronapandemia tulee jatkumaan, joten emme tässä vaiheessa anna tulosohjausta kuluvalle vuodelle", osavuosikatsauksessa todetaan.

Lue lisää:

Ponsse alentamassa osinkoa 0,85 eurosta 0,3 euroon osakkeelta – yhtiön jatkuvuus pyritään varmistamaan epävarmassa tilanteessa

Metsäkonevalmistaja Ponsse siirtyy yhteen vuoroon kolmeksi viikoksi – "Tilanne muuttuu todella nopeasti koko ajan"

Jukka Pasonen
Ponssen hyvästä liikevoitosta huolimatta valuuttakurssien heilahtelut leikkasivat voimakkaasti rahoituserien jälkeistä tulosta ennen veroja. Yhtiö kirjasi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä noin 14 miljoonan euron valuuttakurssitappiot.
Katso uusin video
Lue lisää

Y-kromosomi tekee muutakin kuin miehen: sukukromosomin geenien vaimentaminen vaikutti sydämeen

Suomessa 184 uutta koronatartuntaa

Lue uusin koronakatsaus: Suomen epidemiatilanteessa näkyy pientä positiivista valoa

Katso tallenne Suomen koronatilanteesta