Rautalammille rakennetaan kunnan omista puista uusi päiväkoti – hanke toteutetaan piensahojen Lähipuu-konseptilla - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Rautalammille rakennetaan kunnan omista puista uusi päiväkoti – hanke toteutetaan piensahojen Lähipuu-konseptilla

Rakentamisen hiilijalanjälki lasketaan osana kehityshanketta, joka pyrkii edistämään puun käyttöä ja puurakentamisen osaamista koko Pohjois-Savossa.
Timo Ripatti
Puutavaran valmistus Rautalammin luontopäiväkotiin on jo täydessä vauhdissa. Kuvassa sahaa Marko Metso.

Rautalammille Pohjois-Savoon rakennetaan uusi päiväkoti, johon tarvittava puutavara hankitaan kunnan omista metsistä.

Rakennushanke toteutetaan sahayrittäjien Lähipuu-konseptilla.

Piensahoja edustavan Suomen Sahayrittäjät ry:n puheenjohtaja Timo Ripatti kertoo tiedotteessa, että idea Lähipuu-konseptista otettiin kunnassa mielenkiinnolla vastaan, ja yksimielinen päätös uuden päiväkodin rakentamisesta kunnan omista puista syntyi nopeasti.

Rakennuksen runko, ulkovuoraus sekä sisäpintojen verhoukset tehdään paikallisesta puusta soveltuvin osin. Hakkuutyössä, sahauksessa sekä jalostuksessa hyödynnetään paikallisia yrittäjiä ja lähialueen toimijoita mahdollisuuksien mukaan.

Rautalammin päiväkodin rakentamisen hiilijalanjälki lasketaan osana kehityshanketta, joka pyrkii edistämään puun käyttöä ja puurakentamisen osaamista koko Pohjois-Savossa.

Vähähiiliseen ja uusiutuvaan rakennusmateriaaliin sijoittamalla voidaan saada yhtä aikaa hyötyjä ilmastotavoitteiden saavuttamiseen, energiatehokkuuteen sekä aluetalouteen, toteaa Arto Yletyinen, joka on "Ratkaisu on puussa" -kehityshankkeen projektipäällikkö.

Päiväkoti nousee Matti Lohen koulun yhteyteen. Kerrosneliöitä rakennukseen tulee noin 600.

Varsinaisen rakennustyön on määrä alkaa lokakuussa 2020 ja päättyä elokuussa 2021.

Uusi päiväkoti on parhaimmillaan uusi vetovoimatekijä lapsiperheille ja samalla pitkäaikainen investointi alueen tulevaisuuteen, Rautalammin kunnan tekninen johtaja Antti Tuppura kehuu.

Lähipuu on Suomen Sahayrittäjät ry:n oma tavaramerkki sertifioiduista ja hyvin hoidetuista metsistä saatavalle puutavaralle.

Lähipuu on kotimaista työtä, ja tuotteella on pieni hiilijalanjälki. Se sai viime vuonna ensimmäisenä Suomessa sahatavaran ympäristöselosteen eli EPD:n.

Kaksivuotinen "Ratkaisu on puussa" -hanke on Suomen metsäkeskuksen hallinnoima ja se toteutetaan yhdessä kehitysyhtiö Savogrow:n sekä Iisalmen kaupungin kanssa. Hanketta rahoittaa maaseuturahasto.

Lue lisää

Rakennusten hiilivarasto on silmänlumetta

Stora Enson uuden pääkonttorin ulkoasu paljastui – rakennukseen tulee myös hotelli ja toimitiloja

Puuarkkitehti ei epäröinyt: Näin yli satavuotias jättimäinen tiilinavetta muuntui moderniksi kulttuurikeskukseksi

Savonlinnaan suunnitellaan puurakentamisen laboratoriota – teknologiapuisto Nohevan laajennus maksaisi 16 miljoonaa euroa