Metsä

Tee testi: Tunnistatko eri metsätyyppien opaskasvit?

Metsäkurjenpolvi, metsätähti ja kielo eivät ole ainoastaan kauniita metsäkukkia. Ne kertovat myös, miten ravinteikkaalla kasvupaikalla ollaan.

Niin sanottujen opaskasvien tunnistaminen on tarpeen esimerkiksi silloin, kun pohditaan, mitä puulajia paikalle on järkevää istuttaa tai minkä ikäisenä metsä kannattaa päätehakata.

Metsänhoidon professori A. K. Cajander loi opaskasvien tunnistamiseen pohjautuvan metsätyyppijärjestelmän yli sata vuotta sitten, ja samainen luokittelu on käytössä tänäkin päivänä.

Kasvupaikkatyypit ravinteikkaimmasta karuimpaan ovat lehto, lehtomainen kangas, tuore kangas, kuivahko kangas, kuiva kangas ja karukkokangas.

Rehevimpien kasvupaikkojen opaskasvit eivät menesty karummilla kasvupaikoilla – lehtomaisella kankaalla ei siis kasva lehdon opaskasveja. Lehdossa sen sijaan voi kasvaa karumpien paikkojen opaskasveja.

Käy kokeilemassa, miten hyvin tunnistat kymmenen Etelä-Suomessa tavallista metsäkasvia! Testi julkaistiin MT:n verkkosivuilla ensimmäisen kerran keväällä 2019.

Katso uusin video
Lue lisää

Tässä testissä veikkaamalla ei voi voittaa: Osaatko metsäkasvien tieteelliset lajinimet?

Mitä on taimille tehtävä kouliminen? Testaa tietosi ajankohtaisista aiheista MT:n visassa

Osaatko yhä salakielet? Testaa MT:n tietovisalla, mitin iriliisit kiilit tiipivit!

Visa: Oletko seurannut uutisia koronaviruksesta? Testaa tietosi!