Metsä

Törmäsitkö outoon kasviin tai hyönteiseen? Lajintunnistukseen saa apua uudessa palvelussa

Toiset käyttäjät ja tekoäly auttavat tunnistamaan lajeja, kun kuvan tai äänitteen lähettää iNaturalist-havaintopalveluun.
Kimmo Haimi
Luontohavaintoihin saa apua mobiilisovelluksella.

Luontohavaintoja voi nyt kirjata älypuhelimen sovelluksella. Samalla iNaturalist-havaintopalvelulla voi saada myös tunnistusapua havaintoihin.

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on aloittanut yhteistyön iNaturalist-palvelun kanssa.

"Helppokäyttöinen ja maksuton mobiilisovellus on yksi maailman suosituimmista luontoaiheisista sovelluksista. Käyttäjät voivat kätevästi ehdottaa tunnistuksia tai vahvistaa toistensa ilmoittamia havaintoja", Luomus tiedottaa.

"Voi olla, että menee vain muutama minuutti, kun joku on jo nimennyt havainnon, jonka osasit itse tunnistaa vain esimerkiksi jäkäläksi", kertoo tietotekniikka-asiantuntija Mikko Heikkinen Luomuksesta.

Palvelun käyttöliittymät on käännetty suomeksi ja lajien suomenkieliset nimet on lisätty palveluun. Suomen kieli toimii Android-laitteissa jo hyvin, mutta Applen sovellukset odottavat vielä uutta versiota, jotta suomen kielen valinta tulisi mahdolliseksi.

"Sekä tekoälyn toimivuuden että muiden käyttäjien tekemien tunnistusten vuoksi, on hyvä yrittää ottaa havainnosta lähietäisyydeltä mahdollisimman tarkka kuva ja lisäksi muutamasta eri kuvakulmasta. Esimerkiksi joillakin päiväperhosilla tärkeät lajituntomerkit näkyvät siipien alapinnoilla tai sienillä lakin alapuolella", Heikkinen neuvoo.

Luomuksen mukaan iNaturalist Suomi houkuttelee helppokäyttöisyydessään erityisesti aloittelijoita kirjaamaan luontohavaintojaan.

iNaturalist-palvelun ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavat California Academy of Sciences ja National Geographic Society.

Katso uusin video
Lue lisää

Asiantuntija: Haukanpesä on metsänomistajalle ylpeyden aihe – uudet metsänkäsittelyohjeet auttavat uhanalaisia lajeja

32 haki ylijohtajaksi ympäristöministeriöön

Sieniasiantuntija: ”Joka vuosi tulee maanantaisin kyselyjä, mitä me eilen syötiin”

Metsälintujen määrä laskee Etelä- ja Keski-Suomessa