Karkotin pitää porot poissa luvattomista paikoista - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Karkotin pitää porot poissa luvattomista paikoista

Porojen liikkumista rajaavan Poroportti -hankkeen parhaaksi ideaksi valittiin liiketunnistimella aktivoituva karkotin.
Juha Järvenpää
Pena-karkotin aktivoituu liiketunnistimella ja karkottaa porot pois ei-toivotuista paikoista.

Hankkeella haluttiin innostaa yksityisiä ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä kehittämään ratkaisuja, jotka estävät tehokkaasti poron pääsyn portein suljettujen puutavaran kuormauspaikkojen tai poro- tai viljelyssuoja-aitojen porttiaukoista.

Kilpailun ehtojen mukaan tuotteen piti olla joko poroja karkottava tai porojen kulkemista estävä portti-tyyppinen ratkaisu. Tuotteen on toimittava pohjoisen muuttuvissa sääoloissa sekä oltava hankintahinnaltaan edullinen ja nopeasti kaupallistettavissa.

Kilpailuun tuli määräaikaan mennessä 35 ideaa. Hankkeen arviointiraati seuloi ideoiden joukosta kolme kriteerit parhaiten täyttävää ehdotusta. Niiden kenttätestaus toteutettiin alkutalven ja talven aikaan Paliskuntain yhdistyksen Kutuharjun koeporotarhalla Kaamasessa.

Testauksissa voittajaksi ja 6 000 euron pääpalkinnon saajaksi selviytyi Janne Simontaipaleen ja Iida Melamiehen Pena-karkotin. Se aktivoituu liiketunnistimella, jonka vasteaika ja herkkyys ovat säädettävissä. Liiketunnistin voidaan sijoittaa jopa 25 metrin päähän karkottimesta.

Liikkeen havaitessaan laitteen propelli alkaa pyöriä, laitteesta kuuluu kova ääni ja laitteeseen syttyy valo. Propellin päissä olevat mustavalkoiset, tuulen läpäisevät kankaat imitoivat petoa ja yhdessä valon kanssa luovat poroa säikyttävän varjon.

Liiketunnistimen ansiosta karkotin toimii vain poron lähestyessä porttiaukkoa. Tämä ehkäisee poron tottumista karkottimeen.

Toisen sijan kisassa vei Jarmo Kumpulan Kumpula-karkotin, joka kuittasi 2 500 euron palkkion. Janne Pekkalan kehittämä Aluportti sijoittui kolmannelle sijalle ja palkittiin 1 500 eurolla.

Portti-hanke järjesti tiistaina verkkoseminaarin, jossa parhaat idean esittäjät saivat palkkionsa.

Lue lisää

Porojen ruokinta kiristää välejä Inarissa – katso videolta, miten sadat porot ruokailevat jäällä kunnan määräysten vastaisesti

Metsäkeskuksen innovaatiokisa: Miten ajaa sujuvasti poroaitojen porttien läpi – parhaasta ideasta 6 000 euron palkinto

Riistakeskus myönsi 20 lupaa metsäpeuran kaatoon Kainuuseen

UPM:n Jyväskylän vaneritehdas on tehnyt tappiota pitkään – miljoonien investoinneilla ei ole onnistuttu kohentamaan kannattavuutta riittävästi