Jylhiä kallioita ja bongattu saimaannorppa – Koloveden kansallispuiston hienoudet avautuvat parhaiten kanootilla liikkujalle - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Jylhiä kallioita ja bongattu saimaannorppa – Koloveden kansallispuiston hienoudet avautuvat parhaiten kanootilla liikkujalle

Koloveden suojaisat ja kapeat vesialueet soveltuvat mainiosti melontaan.
Saara Lavi
Koloveden kansallispuistoon tutustuu kätevästi melomalla. Puisto sopii sellaisillekin, jotka eivät ole kovia melomaan.

Kajakki liukuu kokemattomankin melojan käsissä sujuvasti, kun sää on tyyni ja aurinkoinen.

Iltapäivä riittää hyvin verkkaiseen retkeen Enonkosken Kirkkorannasta Ukonvuorelle ja takaisin, mutta Koloveden kansallispuistossa voisi helposti viettää lähes viikonkin.

Etelä-Savon maakunnan ylälaidalla sijaitsevassa Koloveden kansallispuistossa vierailee vuosittain noin 16 000 kävijää. Retkeily painottuu selvästi kesään, sillä talvella alueella liikkuminen on rajoitettua Nahkiaissalon luontopolkua lukuun ottamatta.

Nimensä mukaisesti Kolovedellä kannattaa lähteä vesille. Suojaisat kapeat vesialueet soveltuvat loistavasti melontaan, suunnittelija Miina Auttila Metsähallituksesta kertoo.

”Alue on maisemallisesti huikea ja moottoriveneilykiellon ansiosta hiljainen. Siellä on hieno kuunnella luonnon ääniä.”

Kolovedellä voi tehdä päiväretkiä tai meloa useamman päivän. Retkisatamia on useita, ja niiden välimatkat lyhyitä, joten paikkaa voi vaihtaa helposti.

”Kolovesi sopii hyvin sellaisillekin, jotka eivät ole kovia melomaan”, Auttila rohkaisee.

Kanootteja voi vuokrata Enonkosken Kirkkorannassa, josta on lyhyt matka Ukonvuorelle. Vuokraan sisältyvät kaikki tarpeelliset varusteet, myös kartta ja vesitiivis tarvikepussi.

Jylhän Ukonvuoren seinämässä on muinainen kalliomaalaus, ja alkuillan aurinko tekee poukamasta miellyttävän taukopaikan melojalle.

Mäntysalossa sijaitsevan vuokratuvan ympäristössä riittää Auttilan mukaan tekemistä pariksikin päiväksi. Patikoimalla Koloveden maisemia ja vanhaa metsää voi ihailla runsaan kolmen kilometrin mittaiselta Nahkiaissalon luontopolulta.

Onnekkaimmat kansallispuiston kävijät saattavat nähdä retkellään saimaannorpan, joita on Kolovedellä noin 10–20. Määrä on vähentynyt kannan huippuvuosista, mutta tänäkin keväänä kansallispuiston alueelle syntyi kuutti.

Kanootteja vuokraavan ja ohjattuja melontaretkiä järjestävän Saimaa Holidayn arvion mukaan norppa näyttäytyy noin yhdellä retkellä kymmenestä.

”Kyllä saimaannorpan tunnistaa, jos sen näkee. Enemmän on ehkä kyse siitä, osaako sitä etsiä silmällä”, Auttila sanoo.

Me kuvaajan kanssa olimme onnekkaita. Päiväretken Ukonvuorelle kruunasi hieman ennen Kirkkorantaan paluuta katseluetäisyydelle uinut saimaannorppa, joka pulahti näkyviin kaikkiaan neljä kertaa.

Koloveden alueesta osa on rajattu kokonaan vain uhanalaisen saimaannorpan käyttöön, eikä siellä saa retkeillä lainkaan. ”Se on häiriötön alue, jossa norpat voivat muun muassa rauhassa makoilla karvaa vaihtamassa”, Auttila sanoo.

Osa kävijöistä meloo Kolovedeltä Joutenveden kautta Savonlinnan Oraviin tai toisinpäin, jolloin matka kestää kolmesta neljään päivää. Suurin osa kävijöistä retkeilee ilman opasta, omalla tai vuokratulla kalustolla. Kolovesi on helppo ja turvallinen melontakohde, koska siellä ei ole isoja järvenselkiä ja suunnistaminen on helppoa, kertoo Saimaa Holiday.

Koko sulan veden aikaa pidetään hyvänä retkeilyajankohtana, kunhan muistaa seurata säätä. Turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota kylmän veden aikaan. Vilkkainta alueella on keskikesällä.

Metsähallitus päivittää parhaillaan alueen retkisatamien käymälöitä nykytarvetta vastaaviksi, mikä lisää viihtyvyyttä, Auttila kertoo.

Koloveden Luontotupa sijaitsee Enonkoskella ja lähimmät kaupat Enonkoskella sekä Savonrannalla.

Lue lisää

Koronakriisissä norpan suojelu toisarvoista

Itä-Savo: Pihlajavedeltä löytyi kuollut lähetinnorppa

Retkelle lähimpään metsään!

Saimaannorppaa suojelevat verkkokalastuksen rajoitukset Saimaalla voimaan 15.4. – luonnonsuojeluliiton mielestä nykyiset rajoitukset eivät riitä