Puukauppa on käynyt kirivaihteella keväällä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Puukauppa on käynyt kirivaihteella keväällä

Koko vuoden osalta kauppoja on silti solmittu viidennes viimevuotista vähemmän.
Viime viikon jälkeen koko alkuvuoden puukaupat olivat MTK:n mukaan 21 prosenttia viime vuodesta jäljessä.

Yksityismetsien puukauppa on käynyt vilkkaasti keväällä. Hitaan alun takia koko alkuvuoden puukauppamäärät ovat silti selvästi viimevuotisia pienemmät.

Talvella puukauppoja solmittiin harvakseltaan. Suuri osa metsäteollisuudesta seisahtui työtaisteluiden takia, joten puuntarve jäi tavanomaista vähäisemmäksi.

Toisaalta eteläisen Suomen talvi jäi hyvin lyhyeksi, joten kevään korvalla metsäteollisuudella ei ollut enää kovin paljon kesäkorjuukelpoisia leimikoita jäljellä.

Se selittää osin puukaupan viriämistä. Huhtikuussa puukauppoja tehtiin jo kolmannes viimevuotista enemmän. Edellisen kolmen vuoden keskiarvoon verrattuna niiden määrä oli 16 prosenttia suurempi, laskee Luonnonvarakeskus Luke.

Koko alkuvuoden puukauppa jäi edellisestä vuodesta ja kolmen edellisen vuoden keskiarvosta kuitenkin neljäsosan.

Puukaupan kiri on jatkunut toukokuussa. Viime viikon jälkeen eroa viimevuotiseen oli jäljellä noin viidennes.

Mäntytukista maksettiin huhtikuun pystykaupoissa keskimäärin 54,6 euroa ja kuusitukista 58,3 euroa kuutiometriltä. Hintataso oli sama kuin maaliskuussa.

Mäntykuitupuun pystykauppahinta oli 17,5 euroa kuutiometriltä ja kuusikuitupuun 20,1 euroa. Edelliseen kuukauteen verrattuna mäntykuitupuun hinta pysyi ennallaan ja kuusikuitupuun nousi neljä prosenttia.

Hankintakaupoissa mäntykuitupuusta maksettiin keskimäärin 31,7 euroa, kuusikuitupuun 32,8 euroa ja koivukuitupuun 31,8 euroa kuutiometriltä.

Lue lisää

Metsien kasvu hiipui Ruotsissa – "Hakkuumahdollisuudet ovat lyhyellä aikavälillä kaventuneet – ellei hyväksytä kokonaispuumäärän vähentymistä"

Kulotus paljasti metsänpohjan todellisen luonteen – katso miltä vuosi sitten kulotetulla alalla nyt näyttää

Lähde mukaan marjatalkoisiin ja pelasta alan yritykset: "Nyt on suomalaisilla tilaisuus näyttää, onko meistä marjanpoimijoiksi"

Luonnonhoidollinen kulotus tekee hyvää tuleville puusukupolville – Haapajärvellä poltettiin hakkuutähteet, latvat ja aluskasvillisuus