Metsä

Metsäkonetehtaat palaavat normaalivauhtiin koronan aiheuttaman komponenttipulan hellittäessä – uusien koneiden kauppa on hiipunut viime kuukausina

Pieniä kysynnän piristymisen merkkejä nähdään talouksien avautuessa vähitellen.
Lari Lievonen
John Deeren tuotanto pyörii jälleen Joen­suussa komponenttipulan aiheuttaman tauon jälkeen. Tehtaan sisätiloihin ei ulkopuolisia päästetä koronariskin vuoksi. Miika Kontkanen koeajoi vastavalmistunutta konetta tehdaskentällä keskiviikkona.

Koronakriisin aiheuttama komponenttipula pakotti metsä­konevalmistajat rajoittamaan tuotantoaan aiemmin keväällä.

John Deere Joensuussa, Komatsu Uumajassa Ruotsissa ja Logset Mustasaaressa Vaasan lähellä pysäyttivät tehtaansa kokonaan. Ponsse puolestaan siirtyi Vieremällä kahdesta työvuorosta yhteen vuoroon.

Nyt komponenttipula on hellittämässä, ja tehtaiden tuotanto palautumassa normaalivauhtiin.

John Deeren metsäkoneliiketoiminnasta Euroopassa vastaavan Timo Yläsen mukaan komponenttien saatavuus maailmalta on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. ”Aika näyttää, kuinka pysyvästi.”

Maailman suurin metsä­koneiden valmistaja John Deere tekee kaikki puutavara­lajimenetelmän koneensa Joen­suussa, missä tehdas pyörii jälleen kahdessa vuorossa, hitsausosasto jopa kolmessa.

Metsäkoneiden kysyntä oli maailmanlaajuisesti reippaassa kasvussa liki kolme–neljä vuotta, mutta nousu taittui viime vuonna.

Koronakriisin myötä kysyntä on hiipunut yhä enemmän.

Ylänen arvioi, että kuluvasta vuodesta voi odottaa tilauskannan ansiosta edelleen kohtuuvahvaa.

”Ensi vuosi on iso kysymysmerkki. Kukaan ei osaa antaa vastausta, miten maailmanmarkkinat kehittyvät”, hän viittaa koronan sumentamaan näkymään.

Päämarkkina-alueista suuri arvoitus on Yläsen mukaan erityisesti Venäjä, jonka talouden kehitykseen vaikuttaa koronan ohella öljyn hinnan lasku voimakkaasti.

Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo, että Vieremällä tuotanto on ollut huhtikuun puolivälistä asti yhdessä vuorossa, mutta kesäkuun alussa siirrytään jälleen normaaliin kahteen vuoroon.

”Kuinka pitkään tehdään töitä kahdessa vuorossa, riippuu kysynnän kehittymisestä. Vanhan tilauskannan avulla tässä mennään.”

Nummelan mukaan piristymisestä on ollut merkkejä siellä täällä, mutta kokonaisuutena markkina näyttää haastavalta. Pahimmin kysyntä on romahtanut Venäjällä.

"Kyllä kaupan pitää lähteä käyntiin, jotta syksyllä pärjätään.”

Tilauskannan supistuttua toimitusajat ovat lyhentyneet. Pisimmillään Ponssen konetta sai odottaa vielä viime vuonna yli 12 kuukautta. Nyt jos tekee ostopäätöksen, koneen voi saada ensi syksynä.

Vieremän tehtaalla tuotannon Nummela kehuu toimineen erinomaisesti.

Komatsu Forestin markkinointi­johtajan Timo Korhosen mukaan tuotanto Uumajassa Ruotsissa on palautunut jokseenkin normaaliin vauhtiin.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan ennätykselliset 626 uutta metsäkonetta.

”Tänä vuonna määrä jäänee 400–500 koneeseen, ehkä lähemmäksi 400:ää”, Korhonen arvioi.

Hänen mukaansa koronan aiheuttaman epävarmuuden lisäksi kysynnän laskuun on Suomessa muitakin syitä.

”Koneyrittäjät ovat useana aiempana vuonna investoineet paljon. Viime vuonna hakkuumäärät putosivat selvästi, ja tämän vuoden puolella talven kehnot olosuhteet ja metsäteollisuuden lakko aiheuttivat pitkiä seisokkeja puunkorjuussa.”

Logset pysäytti tuotannon koko huhtikuuksi, mutta vapun jälkeen töitä jälleen jatkettiin.

Toimitusjohtaja Tommi Ekmanin mukaan asiakkailla on epävarmuutta investointien ajoitusten suhteen. Myönteisempiä viestejä on kuitenkin alkanut tulla maailmalta monelta markkinalta viime viikkojen aikana.

Kysynnän laskun hän sanoo olleen sen verran rajun, että edessä voi olla myös selvä nousu.

”Siihen on vaikea uskoa, että kysyntä palautuisi nopeasti samalle tasolle kuin viime vuonna, mutta uskon, että syksyä kohden markkina piristyy”, Ekman pohtii.

Katso uusin video
Lue lisää

John Deere vähentää 65 työntekijää Joensuun metsäkonetehtaalla – koko konsernin tuotekehitysvastuuta siirretään Pohjois-Amerikasta Suomeen

Komatsu tuo markkinoille pienet ajokoneet – metsäkonekauppa on käynyt yllättävän hyvin ennätyksellisen viime vuoden jälkeen

Ponsse jatkaa Suomen hyvämaineisimpana yrityksenä – korona-aika nosti uusia yrityksiä kärkikymmenikköön

Ponsse teki kaikkien aikojen parhaan heinä–syyskuun tuloksen – kutistunut tilauskanta pakottaa tehtaan loppuvuonna yhteen vuoroon