Metsäkeskukselle uusi 3,5 miljoonan euron metsävaratietojärjestelmä - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Metsäkeskukselle uusi 3,5 miljoonan euron metsävaratietojärjestelmä

Uudessa järjestelmässä tietojen päivittyminen nopeutuu, kun työvaiheita automatisoidaan.
Jarkko Sirkiä
Tietojen päivittäminen nykyisin käytössä olevaan metsävaratietojärjestelmään täytyy tehdä osittain käsin.

Metsäkeskus rakentaa uutta paikkatietoteknologiaan pohjautuvaa metsävara- ja luontotietojärjestelmää. Uusi järjestelmä otetaan käyttöön toukokuussa 2022.

Uusi järjestelmä tarjoaa aikaisempaa ajankohtaisempaa tietoa. Tällä hetkellä tietojen päivittäminen Metsäkeskuksen järjestelmään vaatii paljon ihmistyötä, jota pyritään uudessa järjestelmässä automatisoimaan.

Tulevaisuudessa Suomen metsät on tarkoitus inventoida laserkeilaamalla kuuden vuoden välein. Inventointien välissä tietojen ajantasaistetaan muun muassa metsänkäyttöilmoitusten, kemerailmoitusten ja hakkuukonetietojen avulla.

Metsäkeskuksen vastuulla on ylläpitää ja julkaista ajantasaista tietoa metsävaroista ja luontokohteista. Avoimia aineistoja hyödynnetään esimerkiksi metsäsuunnittelussa.

Pilvipalveluihin pohjautuvan järjestelmän arvo on noin 3,5 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan kehitteillä on myös metsänhoitoyhdistysten ja metsänomistajien yhteinen verkkopalvelu.

Metsänomistajille tarkoitetun verkkopalvelun ensimmäinen versio julkaistaan ensi vuoden alussa. Myöhemmin palvelua on tarkoitus laajentaa niin, että sen kautta saa kaikki keskeiset metsänhoitoyhdistysten palvelut.

Muokattu klo 12.25: Selkeytetty, että kyseessä on kaksi toisistaan erillistä hanketta.

Lue lisää

"Kelirikko alkaa elokuussa ja jatkuu huhtikuulle" – metsäteiden korjausvelka karttuu hurjaa vauhtia

Kuusi valtaa alaa muilta puulajeilta – "Jos kuusta viljellään männyn asemasta kuivahkolle kankaalle, ainespuun tuotos vähenee kolmanneksen"

Metsäkeskus: Luontoarvot säästyvät hakkuissa melko hyvin – säästöpuuston määrä lisääntynyt, järeydessä vielä parantamisen varaa

Metsälain muutos vähensi kymppipykälän kohteita, syynä myös kaavoitus ja väärät määrittelyt – "Lakikohteiden rajaamisessa on ollut eroja eri metsäkeskusten alueella"