Juhannuskokosta voi vapautua jopa supermyrkkyjä – yliopistotutkija kertoo, mitä kokossa kannattaa polttaa ja mitä ei kannata - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Juhannuskokosta voi vapautua jopa supermyrkkyjä – yliopistotutkija kertoo, mitä kokossa kannattaa polttaa ja mitä ei kannata

Juhannuskokossa ei kannattaisi polttaa mitä tahansa – tänä juhannuksena metsäpalovaroitus on voimassa isossa osassa maata.
Jouni Hirn
Myös puhtaasti palava juhannuskokko vapauttaa hiukkasia ilmakehään.

Monen perinteisen juhannuksenviettäjän juhlan kohokohta on juhannuskokon sytyttäminen. Kokkoa rakennettaessa materiaaleihin tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota mahdollisimman puhtaan palamisen takaamiseksi.

Yliopistotutkija Jarkko Tissarin mukaan kokosta vapautuu aina pienhiukkasia ilmakehään, vaikka kokon kokoaisi huolellisesti.

"Hyvänä perusmittarina voisi sanoa, että kilosta poltettavaa tavaraa vapautuu noin gramma pienhiukkasia ilmakehään", Tissari sanoo.

Tissari työskentelee Itä-Suomen yliopistossa pienhiukkas- ja aerosolitekniikan laboratoriossa tutkien puun pienpolttoa. Varsinaista tutkimusta juhannuskokkojen päästöistä ei Tissarin tietojen mukaan ole tehty, mutta hän olettaa päästöjen olevan metsäpalon päästöjen kaltaisia.

Tissarin mukaan haitallisia pienhiukkasia vapautuu, kun poltetaan epäpuhdasta materiaalia. Tällaista materiaalia ovat kaikki käsitellyt puutuotteet, kuten käsitellyt vanhat laudan pätkät ja vanerilevyt. Myös vanhojen huonekalujen polttaminen on haitallista, sillä niiden materiaalit voivat sisältää lähes mitä vain.

"Jos vanha sohva sisältää esimerkiksi klooripitoista muovia, voi palamistuotteena olla dioksiineja ja furaaneja, jotka luokitellaan supermyrkyiksi", Tissari kertoo.

Kaikesta kiinteän materiaalin palamisesta syntyy pienhiukkasia, häkää ja erilaisia hiilivetyjä. Lopullisiin palamistuotteisiin vaikuttaa poltettavan materiaalin lisäksi palamisen puhtaus. Esimerkiksi märkä puu palaa kuivaa puuta huonommin, jolloin ilmakehään vapautuu enemmän haitallisia pienhiukkasia.

Kokon palamisen seuraaminen on kuitenkin yleensä turvallista. Kokon palaessa lämmin ilmamassa nousee, ja lämpö aiheuttaa voimakkaan imun ylöspäin, jolloin pienhiukkaset nousevat suoraan kymmenien metrien korkeuteen.

Pienhiukkaset pysyvät ilmakehässä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, kunnes ne laskeutuvat takaisin maahan joko kuiva- tai märkälaskeuman mukana. Ennen laskeutumistaan pienhiukkaset ovat voineet levittäytyä suurelle alueelle ja matkata hyvinkin kauas.

"Suomessa voimme saada globaalisti suurimman vaikutuksen aikaan, mikäli hiukkasemme kulkeutuvat arktisille alueille. Esimerkiksi lumen ja jään päälle päätynyt noki vähentää lumen auringonvalon takaisin heijastumista, ja edesauttaa lumen sulamista", Tissari kertoo.

Millainen kokko olisi sitten paras mahdollinen niin ihmisille kuin ympäristöllekin?

"Paras mahdollinen kokko on kuivista risuista koottu kokko, joka palaa puhtaasti. Myös kaupunkien ja kuntien kokkojen kanssa ollaan usein tarkempana, ettei kokkoon päädy mitään sinne kuulumatonta", Tissari tiivistää.

Lue myös:

Juhannuskokot palavat Etelä- ja Itä-Suomen hellesäässä – Lappi sai osakseen kolean keskikesän ja kokkojen polttokiellon

Luvatta tehdyt avotulet tuovat metsäpalon uhkaa juhannukseen – palon sytyttäjälle voi tulla jopa tuhansien eurojen korvausvastuu

Lue lisää

Kivien heittely ja ilotulitteiden ampuminen poliisia kohti vaikuttaa päähänpistolta, poliisi sanoo

Merivartija kuoli partioveneen upottua Suomenlahdella – veneessä oli kolmen hengen miehistö

Uusi vesiliikennelaki edelleen vieras osalle juhannuksen veneilijöistä – kaikki eivät tiedä, kuka on veneen päällikkö

Poliisi selvittää Hietaniemen rannan joukkotappelun syytä – nuoret heittelivät kiviä ja ampuivat ilotulitteita poliisia kohti Helsingissä, parikymmentä nuorta altistui kaasusumutteelle