Sertifiointi on monelle metsänomistajalle vain rasti paperissa – "FSC:stä ei ole ollut mitään hyötyä" - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Sertifiointi on monelle metsänomistajalle vain rasti paperissa – "FSC:stä ei ole ollut mitään hyötyä"

MT kysyi verkossa lukijoiltaan, onko sertifioinnilla ollut puukaupassa merkitystä.
Johannes Wiehn
Sertifioinneissa on kriteerejä muun muassa lahopuun määrälle.

Suurin osa metsänomistajista ei juuri mieti metsiensä sertifiointia, vaikka sellainen omasta metsästä todennäköisesti löytyykin. MT Metsän toukokuun verkkokyselyssä lähes puolet, 47 prosenttia, vastasi, että sertifikaatilla ei ole ollut puukauppaa tehdessä merkitystä.

Ostaja sitä kuitenkin yleensä vaatii.

”PEFC oltava joka tapauksessa, muutoin jää puukaupat helposti tekemättä. FSC:stä ei ole ollut mitään hyötyä, vaikka niitäkin metsiä on. Ei lisähintaa, eikä sen parempaa kysyntää puillekaan, vaikka hehtaarikaupalla suojeltu vaatimusten mukaisesti.”

”PEFC-sertifikaatilla ei muutenkaan ole merkitystä, sehän tuli kaikille kuin Manulle illallinen. FSC:llä voisi olla mutta ei satu minulla olemaan.”

”Asiasta ei milloinkaan ole ollut puhetta. Paperilta löytyy maininta.”

Osa kertoi saaneensa FSC:stä pientä lisähintaa, mutta moni kokee sen liian rajoittavaksi. Myös sertifioinnin puuttuminen saattaa vaikuttaa hintaan.

”Myyn sellaiselle ostajalle, joka ei ole sertifioinut toimintaansa. Kuitupuut joutuu kohta hävittämään polttamalla, kun vaihtoehdot vähenevät.”

”FSC-sertifikaatti puuttuu liikaa yksityisen metsänomistajan oikeuksiin, sitä en hyväksy.”

”UPM:n FSC sertifiointiin liityin, kun se on nykyään maksuton ja puusta maksetaan parempaa hintaa noin euron per kuutio.”

”Jos ei kuulu sertifiointiin, hinnat ovat -2 euroa kuutiolta.”

Lue myös:

Metsänomistajia houkutellaan tiukempaan sertifiointiin, mutta kannattaako se? – "Kymmenientuhansien panos edellyttää aika vahvaa näyttöä selkeästi korkeammasta kantohinnasta”

Lue lisää

Itävallan metsänomistajille FSC-sertifiointi ei kelpaa, vaikka monessa Euroopan maassa se purjehtii myötätuulessa – "Olemme tiukasti FSC:tä vastaan"

Metsänomistajia houkutellaan tiukempaan sertifiointiin, mutta kannattaako se? – "Kymmenientuhansien panos edellyttää aika vahvaa näyttöä selkeästi korkeammasta kantohinnasta”

Päivitetyissä PEFC-kriteereissä tiukennuksia säästöpuihin ja suojakaistoihin – luonnosta ehtii kommentoida vielä parin viikon ajan

Lukijalta: Viime aikojen kehityksestä voi päätellä, että FSC on vienyt voiton metsäsertifioinnissa – metsänomistaja maksaa lisäkustannukset