Aarre: Paimentaminen oli yksinäistä, joskus vaarallistakin työtä – sudet ja karhut olivat karjalle ja jopa paimenelle todellinen uhka - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Aarre: Paimentaminen oli yksinäistä, joskus vaarallistakin työtä – sudet ja karhut olivat karjalle ja jopa paimenelle todellinen uhka

Ennen vanhaan karja etsi kesäisin ruokansa metsästä. Mukana kulki paimen, usein lapsi tai vanhus. Työ oli yksinäistä ja välillä vaarallistakin.
Lari Lievonen
Ennen vanhaan ajateltiin, että kotieläinten on keväästä syksyyn pärjättävä sillä, mitä ne luonnosta löytävät.

Metsään ei enää saa päästää lehmiä tallomaan heikkoja puuntaimia.

Tämä Kymi-yhtiön päätös merkitsi vuonna 1950 Elvi-tytön perheelle ongelmaa: missä perheen lehmät jatkossa laiduntaisivat? Pientilan omat hehtaarit tarvittiin pelloksi, eikä niistä riittänyt karjalaitumeksi.

”Miettimisen jälleen päätettiin, että lehmät päästetään edelleen Kymi-yhtiön maille, mutta ei enää yksin, vaan jonkun on oltava niiden mukana paimenessa estämässä niiden meno istutusaukeille”, Elvi muistelee kirjassa Meidän lehmät (2005).

Niin Elvistä tuli 15-vuotiaana paimen moneksi kesäksi. Samalla hän jatkoi vuosi­sataista perinnettä, jossa paimen kulkee kesät metsässä karjan mukana.

”Paimenista on Suomessa kirjallista tietoa keskiajalta lähtien”, kertoo museolehtori Kirsi Laine Suomen maatalousmuseosta. Joko kylä tai yksittäiset talot pestasivat paimenen, jotka olivat usein vanhuksia, nuoria tai jopa alle kymmenkesäisiä lapsia.

Nykyihmisen voi olla vaikea kuvitella, millaista paimenten arki metsässä oli. Sinne oli lähdettävä läpi kesän, päivästä päivään, kärpästen, hyttysten ja paarmojen sekaan, säällä kuin säällä.

Sudet ja karhut olivat menneillä vuosisadoilla karjalle ja paimenelle todellinen uhka.

”Petojen pelottelemiseksi ja karjan kokoamiseksi paimenella oli yleensä varusteenaan tuohi- tai sarvitorvi. Ehkä mukana turvana oli kirveskin, aikansa yleistyökalu”, Laine miettii.

Mitä muita vaaratilanteita paimenet kohtasivat? Miten taas kuluivat metsässä ne yksinäiset, pitkät päivät, kun juuri mitään ei tapahtunut?

Lue koko juttu Aarteen sivuilta.

Lue lisää

Testaa tietosi Kantrin suuressa perhosvisassa: keskikesän kaunokaiset ovat nyt liikkeellä – Tunnistatko värikkäät hurmurit?

Osaatko toimia oikein, jos törmäät kotipuutarhassasi vaaralliseen tuholaiseen tai outoon kasvitautiin? Aarre listasi keinot, joilla huolehdit kasvinterveydestä kotipihassasi

Tiesitkö tästä lintumaailman julmurista, joka munii toisten lintujen pesiin? – Aarre: Kuoriutunut käenpoikanen työntää ensi töikseen muut poikaset pois pesästä

Tuhlaajapoika palaa luontoon