Metsä

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ylelle: Kiinteät puupolttoaineet verolle

Energialaitosten käyttämille kiinteille puupolttoaineille ehdotetaan veroa. Energia-ala tyrmää mahdollisen veromuutoksen.
Studio Korento - Harri Mäenpää
Hakkeella on merkittävä osa puupolttoaineiden joukossa.

Veroruuvia ehdottaa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, ympäristöekonomian emeritusprofessori Markku Ollikainen Ylen haastattelussa.

Hänen mukaansa veron tavoitteena olisi hillitä erityisesti suurten kaupunkien intoa korvata kivihiili ja turve laajamittaisesti puupolttoaineilla.

Kivihiilen polttaminen loppuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä lakisäädöksellä. Nykyisen hallituksen tavoitteena on puolittaa samalla aikataululla turpeen käyttö polttoaineena.

Ollikainen painottaa Ylen haastattelussa, että kivihiilestä ja turpeesta pitääkin päästä eroon ilmastosyistä. Puu ei voi silti korvata niitä.

"Biomassan kysyntä voi kasvaa holtittoman räjähdysmäisesti", hän sanoo haastattelussa.

Energiayhtiöitä on kannustettu polttamaan metsäteollisuuden tähteitä ja sivuvirtoja, jotta kotitalouksille ja yrityksille saadaan sähköä ja lämpöä metsähakkeesta, kuoresta ja purusta.

Energia-ala tyrmää puupolttoaineiden veron. Alan mukaan se ei vähentäisi puun energiakäyttöä, mutta nostaisi kaupunkilaisten lämpölaskua

"Veron sijaan valtiovallan tulisi tukea uusien lämmöntuotantomuotojen käyttöönottoa", sanoo Energiateollisuus ry.

Yle: Ilmastopaneelin puheenjohtaja ehdottaa puun poltolle veroa – Isot kaupungit rynnivät kivihiilestä ja turpeesta metsäenergiaan

Lue myös:

Sitra valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla

Ilmastopaneelin puheenjohtaja esittää metsäyhtiöille keskinäistä sopimista puunkäytöstä: "Päästöistä 4,5 miljardin euron kustannukset"

Alle viidesosa suomalaisista uskoo Suomen olevan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä

Katso uusin video
Lue lisää

Hakkeen tuonti kasvoi lähes viidenneksen tammi–lokakuussa

Ilmastopaneelissa on todellisuusvaje, kaukana on arkielämä

Mihin menet Suomi?

Turve sai veron, henkselit ja vyön