Metsä

Katso videolta, miten taimien istuttaminen sujui päiväkotilaisilta Kankaanpäässä – "Tämä pottiputken käyttö on hauskaa, mutta täällä on vähän liian kuuma"

Lasten omalla istutustapahtumalla halutaan levittää tietoa metsänhoidon ilmastovaikutuksista.
Rami Marjamäki
Luca Hietikko lähdössä innoissaan istuttamaan. Takana tulevat Iitu Haukkovaara ja Kerttu Niemelä.

Metsänhoitoyhdistys Karhun järjestämä lapsille suunnattu taimien istutustapahtuma keräsi kymmenkunta eri-ikäistä lasta ja nuorta Kankaanpäähän kesäkuun lopussa.

Tapahtuma oli viimeinen kolmen tapahtuman sarjasta. Yhteensä tapahtumissa istutusta kävi kokeilemassa noin 50 lasta ja nuorta. Tapahtumissa taimia istutettiin yli kaksi tuhatta.

Tapahtumaan osallistuivat Torikadun päiväkotilaiset Verne Pyhältö, Neea Marjamäki ja sisarukset Elias ja Anna Kulmala. Yhteensä päiväkotilaiset istuttivat kolmetoista koivuntainta.

Marjamäki olisi halunnut vielä jatkaa istuttamista neljännen taimensa jälkeen, mutta joutui alistumaan muiden jo väsyessä.

Istutuksessa päiväkotilaisia auttoivat tarhan työntekijät Maria Kyytinen ja Tuija Hietaoja.

"Kun kerroimme lasten vanhemmille tapahtumasta, kaikki olivat oikein innoissaan lastensa päästessä osallistumaan istutustalkoisiin", Hietaoja kiittelee tapahtuman järjestäjiä.

Rami Marjamäki
Anne Haukkovaara esittelee tapahtuman aluksi lapsille pottiputkea. Lapsista putken suuaukko näytti hauen leuoilta.

Janne Puputti luki tapahtumasta paikallislehdestä ja osallistui tapahtumaan lastensa Jere ja Jenna Puputin kanssa.

Ensimmäistä kertaa istuttamassa olleet Jere ja Jenna Huputti oppivat pottiputken käytön nopeasti ja istuttivat yhteensä yli 30 tainta.

"Tämä pottiputken käyttö on hauskaa, mutta täällä on vähän liian kuuma", kertoo Jere Huputti istutusolosuhteista.

Rami Marjamäki
Janne Huputti seuraa, kun lapset Jenna ja Jere Huputti istuttavat rauduskoivun taimia.

Tapahtuma sai alkunsa, kun metsänhoitoyhdistyksen jäsen Sirkka Riitahuhta ehdotti talvella lapsien mukaan ottamista kaupungin omistamien joutomaiden metsittämiseen.

Metsänhoitoyhdistyksen hanketyöntekijä Anne Haukkovaara innostui ajatuksesta.

"Tapahtuma sopii täydellisesti mukaan isompaan ilmastohankkeeseemme, jossa pyrimme levittämään tietoisuutta metsänhoidon ilmastovaikutuksista", Haukkovaara kertoo.

Tapahtuma oli tarkoitus järjestää jo keväällä, mutta koronarajoitukset siirsivät tapahtuman alkukesään.

Haukkovaaran mukaan tapahtuma järjestetään myös ensi vuonna. Hän suosittelee muitakin metsänhoitoyhdistyksiä järjestämään vastaavanlaisia tapahtumia.

Lue myös:

4H:n hankkeella kasvatetaan Suomen hiilinieluja – nuoret istuttavat taimia käytännön ilmastotöinä

Kun keittiöt tyhjenivät, helsinkiläiset ravintola-ammattilaiset lähtivät metsään ja tarttuivat pottiputkeen – "Kyllä tätä hetken tekee"

Jäikö taimien istutus kevätkiireiden varjoon? Vielä ei ole liian myöhäistä – metsäasiantuntija listaa, mitä kaikkea syysistutuksessa tulee muistaa

Rami Marjamäki
Haukkovaara opettaa Torikadun päiväkotilaisille pottiputken käyttöä. Lapset vasemmalta: Anna Kulmala, Neea Marjamäki, Elias Kulmala ja Verne Pyhältö.

Katso uusin video
Lue lisää

Metsän luontainen uudistaminen onnistuu yhä heikosti – vain joka toiselle tarkastuskohteelle oli kasvanut moitteeton taimikko

Voidaanko kausitöissä tukeutua ulkomaiseen työvoimaan? "Jos istutustyön hinta painetaan äärimmäisen alas, riski häiriötilanteessa kasvaa"

Metsäpalveluyrittäjä löysi erinomaista kotimaista kausityövoimaa koronakeväänä: Isosalmen perheestä istutustöissä ovat huhkineet isä, tytär ja tuffa

Helpot ruukkuistutukset ovat nyt puutarhaväen suosiossa – näin onnistut ruukkutarhan perustamisessa