Raivaussahan käyntihäiriöt johtuvat usein ilmansuodattimesta – Aarre perehtyi raivurin perushuoltoon - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Raivaussahan käyntihäiriöt johtuvat usein ilmansuodattimesta – Aarre perehtyi raivurin perushuoltoon

Uudessa raivaussahassa tietokoneella tehty testaus ja säätö ovat nykyään osa huoltoa.
Johannes Tervo
Jatkuvasti käytössä oleva raivaussaha olisi hyvä puhdistaa päälle kertyvästä liasta ja roskista noin kerran kuukaudessa.

Aarre-lehti vieraili Lakeuden Koneessa Kauhavalla, kun huolto- ja varaosavastaava Matti Finni teki perushuollon Husqvarna 545 FX Autotune -raivaussahaan. Tämä malli säätää sahatessa itseään automaattisesti, mutta sähköisen moottorinohjauksen toimivuus pitää aika ajoin tarkistaa.

Se tapahtuu liittämällä saha kaapelilla läppäriin. Valmistajan tietokoneohjelma tutkii, mittaa ja tarvittaessa tekee säätöjä sähköisesti. Operaatioon sisältyy myös sahan oman sisäisen ohjelmiston päivitys.

Tietokoneen tekemä testaus ja säätö ovat kuitenkin vain pieni osa älyraivaussahan perushuoltoa. Pääosa huollosta on edelleen mekaanista huoltokohteiden läpikäyntiä, tarkistusta ja kuluvien osien vaihtoa.

Sahan pintapuolisen puhdistuksen jälkeen Finni vaihtaa polttoainesuodattimen ja tulpan. Suodattimen vaihdon yhteydessä – kerran vuodessa – kannattaa huuhdella polttoainetankki sinne menneistä roskista kääntämällä tankki ylösalaisin.

Sähköisesti säätyvissä sahoissa tulppa pysyy Matti Finnin mukaan pitkään hyvässä kunnossa automaattisäätöjen ansiosta.

Raivaussahan käyntihäiriöt johtuvat usein tukkeutuneesta ilmansuodattimesta. Huskussa ilmansuodatin on ulkopinnalta melko likainen mutta ei kuitenkaan tukossa. Perushuollossa se vaihdetaan.

Onko ilmansuodatin syytä vaihtaa myös kotihuollossa? Entä miksi kytkin luistaa? Lue koko raportti Aarteen jutusta:

Miten Husqvarnan älyraivaussaha huolletaan?

Video: Raivaussaha perushuollossa

Lue lisää

Huollathan raivaussahan ennen metsään menoa? – Koneviesti: Näillä keinoilla saha pysyy kunnossa

Aarre: Näin kulunut ja likainen moottorisaha korjaantuu huollossa – katso video!

Metsänomistajilla on huonosti tietoa metsiensä suojeltavista lajeista ja usein suojeltava esiintymä selviää vasta kun hakkuu on jo suunnitteilla

Finnmetkosta puuttuvat suuret metsäkonevalmistajat – pienemmille toimijoille on nyt tarjolla näkyvyyttä