Riku Kangasniemi viettää kesänsä taistelun eturintamassa jättipalsamia ja muita haitallisia vieraslajeja vastaan – "On ollut hienoa nähdä, miten monia kiinnostaa vieraslajien torjunta” - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Riku Kangasniemi viettää kesänsä taistelun eturintamassa jättipalsamia ja muita haitallisia vieraslajeja vastaan – "On ollut hienoa nähdä, miten monia kiinnostaa vieraslajien torjunta”

Kesätöissä sarjassa seurataan metsäalalla kesätöissä työskenteleviä nuoria.
Johannes Tervo
Riku Kangasniemi pyrkii kesätöissään lisäämään tietoutta haitallisista vieraslajeista ja niiden torjunnasta.

Porilainen biologian opiskelija Riku Kangasniemi viettää kesänsä Seinäjoella taistellen haitallisia vieraslajeja vastaan.

Hän työskentelee Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksella harjoittelijana ja vastaa Kyrönjoen alueen vieraslajitiedotuksesta ja torjunnasta osana Inspect-­hanketta yhdessä työparinsa Philippe Parisotin kanssa. Tärkeää on myös yhteistyö Lapuanjoen ja Närpiönjoen alueiden vieraslajiharjoittelijoiden, Eveliina Lampisen sekä Elsa Österåkerin kanssa.

Kesätöiden myötä Kangasniemi muutti Seinäjoelle opiskelukaupungistaan Helsingistä, jossa hän on opiskellut ekologiaa ja evoluutiobiologiaa kaksi vuotta.

”Sain kesäasunnoksi huoneen soluasunnosta. Olen onneksi saanut työskennellä pääsääntöisesti toimistolla ja maastossa”, biologian opiskelija kertoo.

Työtehtäviä työparilla on monenlaisia. Heidän päätehtävänään on lisätä ihmisten tietoutta vieraslajeja kohtaan ja saada ihmiset mukaan vieraslajien torjuntaan.

Kyrönjoen alueella hankkeen tärkein torjuttava laji on jättipalsami.

”Kirjoittelen sähköposteja, keskustelen yhteystyötahojen kanssa, järjestän talkoita sekä erilaisia näyttelyitä ja jaan tietoutta vieraslajeista”, Kangasniemi kuvailee tehtäviään.

Koronan takia lähes kaikki tapahtumat, joihin ely-keskuksen piti osallistua, ovat peruttuja, joten tilalle on kehitelty pienen mittakaavan tapahtumia.

”Olemme pitäneet vieraslajinäyttelyitä esimerkiksi paikallisissa kirjastoissa ja menneet kaupan pihalle jakamaan infolehtisiä sekä keskustelemaan ihmisten kanssa. Vastaanotto on ollut todella positiivista. On ollut hienoa nähdä, miten monia kiinnostaa vieraslajien torjunta”, kesätyöläinen kertoo.

22-vuotiaan Kangasniemen mielestä talkoiden järjestäminen ja niihin osallistuminen on ollut kiinnostavaa. Talkoissa pyritään poistamaan vieraslaji tietyltä alueelta kokonaan. Mukaan kutsutaan paikallisia asukkaita.

Kurikassa järjestettyihin jättipalsamin torjuntatalkoisiin osallistui jopa Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

”Kuntien ja kaupunkien maiden lisäksi olemme järjestäneet talkoita seurakuntien ja yksityisten henkilöiden mailla. Kaikki ovat aina toivottaneet meidät tervetulleiksi”, Kangasniemi kiittelee.

Lue myös muut Kesätöissä sarjan julkaisumme:

Aliisa Lindbohm vaihtoi kesäksi alaa ja tuli kesätöihin puiden mittaajaksi hautausmaalle – "Esimerkiksi puun pituuden mittaamiseen käytettävästä hypsometristä en ollut ikinä kuullutkaan!"

Metsänhoitoyhdistyksen kesätyöntekijä Miika Mantere on päässyt tekemään monipuolisia tehtäviä – "Mieleenpainuvinta oli, kun liito-oravat pysäyttivät hakkuut"

Korona siirsi kesätyön Seinäjoelta mökkiaittaan — Saija Papunen päivittää metsävaratietoja mökiltä käsin

Tällaista on kesätyö paperitehtaalla – Sasu Pasanen paljastaa, mikä yllätti eniten

Mikä yllätti työssä?

1. Mukava yllätys oli, kun sain tutun opiskelu­kaverin työtoveriksi, vaikka työskentelemmekin eri alueilla.

2. Se, miten yllättävän paljon aikaa kuluu erilaisten asioiden selvittämiseen. Esimerkiksi oikean puhelinnumeron etsimiseen voi kulua melkein puoli päivää.

3. Yllätyin positiivisesti huomattuani, etteivät täkäläiset jokivarret olekaan pelkkää jättipalsamia, vaan joukossa on vielä runsaasti muitakin lajeja. Taistelua ei ole vielä hävitty.

Lue lisää

Pinja Partisen kesä UPM:n konttorilla sisältää laskutusta, rahtikirjoja ja oman lukujärjestyksen

Metsäammattilaisetkin yllättyvät, kun kesäoppaat alkavat puhua metsäkulttuurista ja taiteesta

Haitallisten vieraslajien torjuminen vaatii pitkäjänteistä työtä – Lue vinkit yleisimpien lajien torjuntaan

Aliisa Lindbohm vaihtoi kesäksi alaa ja tuli kesätöihin puiden mittaajaksi hautausmaalle – "Esimerkiksi puun pituuden mittaamiseen käytettävästä hypsometristä en ollut ikinä kuullutkaan!"