”Peuroja tai kauriita näkee lähes joka kerta, kun käyn metsäpalstalla" – Lukijoiden kohtaamat peuravahingot vaihtelevat alueittain - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

”Peuroja tai kauriita näkee lähes joka kerta, kun käyn metsäpalstalla" – Lukijoiden kohtaamat peuravahingot vaihtelevat alueittain

MT Metsä kysyi lukijoilta pienten hirvieläinten aiheuttamista vahingoista.
Jaana Mäkelä
Metsäpeuralle maistuvat pellon antimet.

Pienille hirvieläimille, peuroille ja kauriille, maistuvat viljelykasvien lisäksi puuntaimet, mutta eläinten määrä vaihtelee alueittain. Puolet verkkokyselyyn vastanneista oli kohdannut sorkkaväen vahinkoja, toinen puoli ei ongelmaa ole huomannut.

Näin pienten hirvieläinten aiheuttamia vahinkoja kommentoitiin:

”Peuroja tai kauriita näkee lähes joka kerta, kun käyn metsäpalstalla. Ainakin mäntyjen taimet, yhden ja kahden metrin mittaiset, ovat menettäneet latvuksiaan. Kasvun tai laadun menetystä tulee siitä, kun muutamasta isommasta männystä on kuori pois reilun metrin korkeudelta.”

”Viime vuonna istutetut kuusentaimien latvat syöty 90-prosenttisesti.” ”Koivuntaimet napsittu jo ensimmäisenä vuonna, kuusen taimet sotkettu osittain.”

”Kustavissa peurat ja kauriit syövät lähes kaiken vihreän, ja kaunis saaristoluonto köyhtyy. Nyt parhaillaan on menossa mustikan varpujen ja kukkien syönti. No eipä tänne taida tulla thaimaalaisia poimijoitakaan.”

”Nyt hirvikanta on Oulun alueella sopiva.”

”Ei ole ongelma Keski-Karjalassa, ainakaan vielä.”

”Kauriit ovat syöneet jonkin verran kuusen taimien kasvaimia ja saaneet hengiltä muutaman pikku kuusen taimenkin, mutta en pitäisi niitä varsinaisesti vahinkoina, mittasuhteet huomioon ottaen.”

”Padasjoella kaupunkilaismetsästäjät haluavat, että peura- ja kauris­kannat lisääntyvät, joten niitä ei metsästetä. Metsänomistajalla ei ole mitään keinoja vähentää kantaa, jos itse et kuulu metsästysseuraan.”

”Kaupallisen metsästyksen lisääntymisen johdosta paikallinen metsästysseura kasvattaa kantaa alueella, jotta maksaville asiakkaille riittää tapettavaa. Muut alueella asuvat kärsivät hirvieläinten aiheuttamista vahingoista ilman mahdollisuutta korvauksiin.”

”Lupavapaaksi myös peurat. Metsästysseuroihin ei pääse mukaan tai jos pääsee, niin ei hirviporukkaan. Lihanjako se on tärkein juttu ja suurin riidan aihe.”

Lue lisää

Luonto on jatkuvassa muutoksessa

”Lahopuita ei voi jättää harvennuksissa, sillä vuosien kuluessa juuri noihin puihin liito-oravat pesivät ja estävät hakkuut myöhemmin” – liito-oravan tiukka suojelu jakaa mielipiteitä

Maailman metsien tila huolestuttaa: ”Keski-Euroopan kuusikoiden laajat kuolemat myrsky-, kuivuus-, kirjanpainajatuhoihin kammottavat”

"Rehujen ostoon rahat otetaan metsästä" – kaikki puunmyyjät eivät jää odottamaan parempia hintoja