Metsä

Älä vie marjasankoa vielä varastoon: Pian kypsyvästä metsävadelman sadosta tulossa runsas

Luonnonvaraisen vadelman pölytys näyttää onnistuneen. Puskissa kypsyy siksi nyt tavanomaista pulskempia vattuja.
Jarkko Sirkiä
Marjankerääjän vastuulla on huolehtia keruupaikan puhtaudesta. Pienempään tiehen etäisyyttä tulisi pitää 25 metriä, isompaan 50 metriä. Kotitalouskäyttöön marjaa voi poimia lähempääkin oman harkinnan mukaan

Runsas hilla- ja mustikkasato on ajanut monet marjamanian partaalle. Sormenpäät ovat muuttuneet pysyvästi sinertäviksi ja suolla tekisi mieli tarpoa iltaan asti.

Poimimisen loppumisesta aiheutuvia vieroitusoireita ei kannata pelätä, sillä myös metsävadelmasta on odotettavissa tänä vuonna runsas sato.

"Aurinkoisilla paikoilla vadelmat ovat jo kypsiä. Elokuussa satokausi käynnistyy kunnolla", kertoo Suomen 4H-liitossa Töitä luonnosta -hanketta vetävä Reetta Tupasela.

Myös Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen povaa hyvää vattusatoa. "Etelä-Savossa marjat eivät olleet vielä kypsiä poimittavaksi, mutta isoja raakileita on kypsymässä paljon."

Tupasela muistuttaa, että kaikki vadelmat eivät kypsy samaan aikaan. "Samalta paikalta voi nyt kerätä ensimmäisen erän ja myöhemmin elokuussa vielä toisen."

Valoisissa paikoissa viihtyvää vadelmaa kannattaa etsiä muun muassa hakkuuaukoilta sekä ojien ja teiden varsilta.

Keruumäärä riippuu poimijan tahdista. Satoisalta paikalta voi kuitenkin saada helposti kasaan useamman vattukilon. Luonnontuotteiden kerääjän tulo on verotonta 10 000 euroon saakka.

Marjayhtiöiden ostopisteillä ja Suomen 4H-liiton marja-asemilla ostetaan toistaiseksi vain mustikkaa ja lakkaa, myöhemmin syksyllä myös puolukkaa.

Poikkeuksen tekevät Parikkalan ja Länsi-Saimaan 4H-yhdistykset, joka ostaa myös metsävadelmaa Kouvolassa, Imatralla, Parikkalassa, Ruokolahdella ja Taavetissa. Marjat yhdistys myy eteenpäin lappeenrantalaiselle Kaskein marjalle.

Myyjän tulee toimittaa vadelmat itse pieniin pakastusrasioihin pakattuna marja-asemalle. Isoissa astioissa vadelmat painuisivat ja mehustuisivat.

"Puhdistetusta vadelmasta maksettiin perjantaina viisi euroa kilolta", Tupasela kertoo. Luonnontuotteiden hinnat voivat vaihdella satokauden aikana saatavuuden mukaan.

Luonnonvadelmasadon onnistuminen vaihtelee, sillä satoa kurittavat muun muassa erilaiset virustaudit. Tupaselan mukaan vadelmasato vaikuttaisi olevan sekä runsas että hyvälaatuinen, toki paikkakohtaisia eroja on.

4H-yhdistys osti luonnonvadelmaa ja muita marjoja jo viime vuonna. Tänä kesänä marjojen ympärillä pyörinyt pöhinä näkyy Tupaselan mukaan myös vattua kohtaan kasvaneena kiinnostuksena.

Hänen mukaansa moni ei tiedä, että vadelmaa voi kerätä myyntiin. Hyvällä paikalla keruu on yleensä nopeaa, sillä käsin poimituille vadelmille erillistä puhdistamista ei tarvitse tehdä toisin kuin poimurilla poimituille mustikoille. Mahdolliset madot vadelmasta pitää kuitenkin silmäillä ennen rasiaan tiputtamista.

"Toiset kerää mustikkaa nopsemmin ja toiset vadelmaa. Minulle vadelma on mieleisempi kerättävä", Tupasela sanoo.

Arktisten Aromien Partasen mukaan myös ammattikeittiöt ja torimyyjät haluavat ostaa metsävadelmaa.

Kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa on kuitenkin parannettavaa. Siksi verkkoon on avattu hiljattain Suomen Luontoyrittäjyysverkosto ry:n toteuttama kerääjä.fi-palvelu, jonne voivat rekisteröityä niin luonnontuotteiden kerääjät kuin ostajatkin.

Lue myös:

Aarre: Metsävadelmaa voi käyttää ruuaksi ja rohdoksi turvallisin mielin – kokeile juomiin ja kasvonaamioihin

Metsävadelma

  • Aukeiden paikkojen luonnonvarainen pioneerilaji.
  • Juurivesallinen, 50–150 sentin korkuinen pensas.
  • Kasvaa valoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla, kuten hakkuuaukoilla, metsien ja ojien reunoilla sekä voimajohtoalueiden alla.
  • Piikikkäät varret ovat kaksivuotisia. Ensimmäisenä kesänä ne ovat vielä vihreitä, toisena ruskeakuorisia ja marjovia.
  • Kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka.
  • Kärsii helposti erilaisista virustaudeista, jotka heikentävät satoa.
  • Tunnetaan vadelman lisäksi muun muassa nimillä vaapukka, vaarain, hallain ja vattu.
  • Hyvä C-vitamiinin lähde.
  • Puutarhavadelma on jalostettu luonnonvadelmasta. Sen marjat ovat noin kolme kertaa suuremmat ja kiinteämmät.
  • Lähde: Martat ja luontoon.fi

Katso uusin video
Lue lisää

Sienten ja marjojen arvo suurempi kuin puuston? Tässä väitteessä unohdetaan ainakin kolme asiaa

Ennätyssato synnytti marjanpoimintahurahduksen – Näin lukijat kertovat kesän saaliistaan

Etelä-Saimaa: Välittäjä antoi katteettomia lupauksia nepalilaisille marjanpoimijoille

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”