Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Metsä

Vai käytetään Suomen hidaskasvuista, laadukasta puuta vessapaperiin? Mielipidekirjoitus vastaa epäilyihin Kainuun sellutehdashankkeesta

"Ennemmin on ongelmana ollut, että joku suostuisi ostamaan Pohjois-Suomesta pohjahintaan puuta. Metsätalouden nollarajakin taitaa väijyä lähistöllä ainakin lasku­suhdanteessa", Markku Kiili kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.
Johannes Tervo
Mistä kuitupuu hankitaan ja paljonko se maksaa, mietitään mielipidekirjoituksessa.

Vastaan Silja Keräsen kirjoitukseen (MT 25.07.) ”Yhä vain lisää bulkkisellun tuotantoa”.

Oulujärven eli ”Kainuun meren” rannalle Paltamoon suunniteltu KaiCell Fibers Oy:n sellutehdas sai viime viikolla ympäristöluvan.

Keräsen mukaan ”hidas­kasvuista, laadukasta suomalaista puutavaraa käytetään vessapaperin ja pakkaus­kartongin raaka-aineeksi”.

Laadukasta tukkipuuta ei käytetä vessapaperin tai pakkauskartongin raaka- aineeksi. Niitä tehdään pieniläpimittaisesta, vähäarvoisesta harvennuskuidusta. Tehtaan hankinta-alueella on runsaasti hakkuurästejä.

Keränen kirjoittaa, että suomalaisen metsäteollisuuden jalostusarvo ei ole juuri noussut, ja että tuotamme alhaisen jalostusarvon bulkkia maailman­markkinoille. Harvennushakkuut on kuitenkin tehtävä hintatasosta riippumatta, että saataisiin järeää, hiiltä sitovaa rakennuspuuta.

Keränen kehottaa puutavara- ja sellukuutioiden tavoittelun sijaan tavoittelemaan euroja. Hyvä tavoite, mutta sitä konstia, millä pienpuun kantohinta esimerkiksi tuplattaisiin, ei taida vihreidenkään kalupakissa olla.

Ennemmin on ongelmana ollut, että joku suostuisi ostamaan Pohjois-Suomesta pohjahintaan puuta. Metsätalouden nollarajakin taitaa väijyä lähistöllä ainakin lasku­suhdanteessa.

Keränen moittii puunhankintaa turvemailta ja että kuitupuuhakkuut sellutehdasta varten ylläpitävät avohakkuumallista metsänhoitotapaa. Kuitupuuta tuottavan ensi­harvennuksen jälkeen turvemaalla voi kuitenkin siirtyä jatkuvaan kasvatukseen.

Yleensäkin ensiharvennuksen laiminlyönti johtaa puuston riukuuntumiseen, osittaiseen tuhoutumiseen. Ei saada hidaskasvuista, laadukasta suomalaista puutavaraa.

Paljon näkee luonto­intoilijoiden kirjoituksia, mitä metsälle pitää tai saa tehdä, mutta yleensä ei tiedosteta ensiharvennuksen välttämättömyyttä. Uusi sellutehdas olisi aluepoliittinen elinkeino- ja työllisyysteko.

Keränen pohtii paljon, onko uusi tehdas ekoteko. Totean vain, että ympäristölupa on myönnetty heinäkuussa 2020.

Markku Kiili

Tampere

Lue MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää:

Yhä vain lisää bulkkisellun tuotantokapasiteettia – sellutehdas ei ole ekoteko

Katso uusin video: Vaellan-kevytmoottorikelkan voi purkaa pieniin osiin – ja muuntaa halutessaan mönkijäksi
Lue lisää

KaiCell toisi vaurautta Kainuuseen

Kansa näkee metsän puilta

Sellutehdashankkeista Kemijärvi etenee kärjessä – tavoitteena päätös 2017

Pohjoisen biotehdashankkeet muhivat yhä – Metsä Groupin päätös rakentaa sellutehdas Kemiin ei ole muuttanut muiden suunnitelmia