Märkien kohteiden puunkorjuun suunnitteluun apua – uusi digitaalinen kosteuskartta kertoo kantavuudeltaan heikot alueet - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Märkien kohteiden puunkorjuun suunnitteluun apua – uusi digitaalinen kosteuskartta kertoo kantavuudeltaan heikot alueet

Lappia lukuun ottamatta kartta kattaa koko Suomen. Aineistoja voi selata esimerkiksi metsäkoneen näytöltä tai suunnittelijan tabletista.
Pekka Fali
Digitaalisten kosteusindeksikarttojen avulla puunkorjuu voidaan Luken mukaan suunnitella niin, että urapainumia voidaan välttää.

Puunkorjuuta voidaan suunnitella aiempaa paremmin ja kantavuudeltaan heikot alueet tunnistaa ennakkoon uuden kartta-aineiston avulla.

Luonnonvarakeskus (Luke) on koonnut maaston kosteusolosuhteita kuvaavan kartta-aineiston ladattavaan muotoon, ja metsäkeskuksen kautta se on laajasti käytettävissä.

Maaperän märkyys vaikeuttaa puunkorjuuta ja aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Myös ympäristölle koituu haitallisia vaikutuksia korjuussa.

Digitaalisten kosteusindeksikarttojen (depth-to-water, dtw) avulla puunkorjuu voidaan Luken mukaan suunnitella niin, että urapainumia voidaan välttää.

"Puunkorjuuta suunniteltaessa kartat auttavat pienvesien ylityspaikkojen suunnittelussa. Lisäksi kartta-aineiston avulla voidaan tunnistaa monimuotoisuuden kannalta arvokkaiden kosteiden elinympäristöjä ja rajata esimerkiksi vesistöjen suojavyöhykkeitä", kertoo Luken tutkija Aura Salmivaara tiedotteessa.

Kosteusindeksikartat ovat ladattavissa Metsähallituksen ja metsäkeskuksen järjestelmissä ja vapaasti saatavana yleisesti Paituli-paikkatietojärjestelmän kautta.

Lappia lukuun ottamatta kartta kattaa koko Suomen.

Kartta-aineiston saa helposti vaikka maastoon mukaan. Aineistoja voi selata esimerkiksi metsäkoneen näytöltä tai suunnittelijan tabletista.

Katso uusin video
Lue lisää

Luke: Metsätalouden tulos laski lähes viidenneksellä huippuvuodesta

Poliisi epäili törkeää metsästysrikosta – tutkimus paljasti, että pienikokoinen karhu ei ollut rauhoitettu alle vuoden ikäinen pentu, vaan vuosikas erauspentu

MTK:n Marttila maataloustutkimuksesta: "Metsän tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on paljon paremmassa jamassa"

Aarre: Sata vuotta sitten maanomistaja takavarikoi Ilma Lindgrenin puolukat – ”Sen jälkeen Lindgren teki jotain sellaista, mistä hän ansaitsisi enemmän huomiota”