Mittavien myrskytuhojen korjuu jatkuu yhä Kainuussa: ”Maalaisjärkeä käyttäen voidaan maastossa liikkua” - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Metsä

Mittavien myrskytuhojen korjuu jatkuu yhä Kainuussa: ”Maalaisjärkeä käyttäen voidaan maastossa liikkua”

Kesäkuussa riehunut ukkosmyrsky aiheutti Kainuun alueella merkittävät tuhot. Sateinen kesä on vaikeuttanut tuhojen korjuuta pehmeiltä mailta.
Terhi Pape-Mustonen
Voimakas syöksyvirtaus kaatoi järeää männikköä Sotkamon Rimpilänniemellä torstai-iltana 25.6. Osa vahingoista oli jo korjattu 29.6.

Ensimmäisiä, kaukaisia jyrähdyksiä seurasi Sotkamon Rimpilänniemellä voimakas tuuli. Se piiskasi maasta irti suuria pölypilviä, joita seurasi rankka sade ja ukkonen.

Sateen mukana tulleet rakeet olivat sormenpään kokoisia. Nuasjärven rantaveteen riipiytyi tiivis matto pienistä lehdistä ja oksista. Sade piiskasi hiekkatiet vilkkaiksi puroiksi.

Suuria mäntyjä räiskähti kankaalla keskeltä poikki ja kaatui laajoilta alueilta juurineen. Tuuli tuli niille väärältä suunnalta, sisämaalta päin.

Kainuussa riehui torstaina 25.6. voimakas ukkosmyrsky, joka nimettiin paikallisuutensa vuoksi epävirallisesti ”Uunoksi”. Myrsky nousi Oulujärveltä Manamansalon ja Paltaniemen kautta ja kulki Kajaanin läpi Sotkamoon ja edelleen Paltamoon.

Myrsky oli seudulla viime vuosien voimakkain. Metsätuhojen laajuudeksi tuli ukkosen syöksyvirtauksien vuoksi sata metriä leveä ja 40 kilometrin pituinen juotti, ihmisvahingoilta vältyttiin.

Myös alueeltaan laajempi Päivö-myrsky aiheutti Kainuussa tuhoja keskiviikkona 1.7. Sen aiheuttamat metsävahingot jäivät alueella kuitenkin huomattavasti pienemmiksi kuin kesäkuun myrskyn.

”Uuno”-myrskyn kesäkuussa kaatamien puiden siivoaminen alkoi heti myrskyn jälkeen. Osa tuhoista on yhä selvästi näkyvissä esimerkiksi Kajaanin Kuluntalahdessa.

”Myrskytuhojen korjaamiseksi on sovittu hakkuita jo miljoonien eurojen arvosta ja summa tulee vielä kasvamaan”, Kainuun metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Klemetti kertoo.

Työt ovat hänen mukaansa lähteneet hyvin käyntiin, vaikka sää oli heinäkuussa Kainuussa hyvin kostea. Sademäärät olivat keskimääräiseen verrattuna jopa kaksinkertaiset.

”Osa tuhoista on heikosti koneita kantavilla turvemailla, jotka ovat nyt hyvin pehmeitä. Maastovaurioiden välttämiseksi olemme aloittaneet selkeistä kohteista, joilla metsänpohja kestää kesähakkuun”, Klemetti kertoo.

Yleensä tuhopuustojen tukkikertymä voi vaihdella nollasta lähes terveiden puustojen tukkikertymiin. Kainuun tuhoalueilta on tähän mennessä korjattu tukkia merkittävät määrät.

”Saatavan puutavaran laatu riippuu järeyden lisäksi kaatumistavasta ja runkoon syntyneistä jännityksistä”, Klemetti kuvailee.

Marjastajien, sienestäjien ja metsästäjien on syytä olla myrskyalueella liikkuessaan valppaina. Osaksi kaatuneiden puiden juurakoita ja runkoja kannattaa välttää.

”Maalaisjärkeä käyttäen voidaan maastossa liikkua”, Klemetti painottaa.

”Hakkuutyömailla työskenteleviä koneita ei missään tapauksessa kannata mennä 150 metriä lähemmäksi.”

Myrskyssä kaatuneiden puiden sahaaminen on taitolaji, jossa voi syntyä monia eri vaaratilanteita. Siksi metsänhoitoyhdistykset suosittelevat, että rungot jätetään koneen korjattavaksi.

Metsätuhoja aiheuttavien hyönteisten parveiluaika tältä kesältä alkaa olla ohi. Osalla puista juuret ovat lisäksi vielä kiinni maassa, jolloin rungot pysyvät tuoreina.

Metsänomistajien on kuitenkin tarkistettava palstansa myrskytuhojen varalta ja huolehdittava, että rungot on kerätty pois ennen ensi kevättä metsälain vaatimalla tavalla.

”Muuten metsiin voi syntyä merkittävä hyönteistuhouhka alkukesällä 2021”, Klemetti muistuttaa.

Terhi Pape-Mustonen
Myrsky oli seudulla viime vuosien voimakkain. Metsätuhojen laajuudeksi tuli ukkosen syöksyvirtauksien vuoksi sata metriä leveä ja 40 kilometrin pituinen juotti, ihmisvahingoilta vältyttiin.
Katso uusin video
Lue lisää

Meteorologi: Aila näyttää aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten pelastustehtäviä

Myrsky pauhaa nyt pahimmillaan – rajuimmat puuskat ravistelevat parhaillaan länsirannikkoa, mutta myös itäisten järvien rannoille povataan kovaa puhuria

Sally-myrsky toi mukanaan vedenpaisumuksen Yhdysvaltojen kaakkoisosaan

Aila-myrsky on katkonut sähköt kymmeniltä tuhansilta – "Syyskuiseksi myrskyksi poikkeuksellisen voimakas"