Metsä

Suomalainen visakoivu ja muut erikoispuut kiinnostavat jopa Kiinassa asti – uusi yritys pyrkii viemään suomalaista metsäosaamista maailmalle

Suomalainen erikoispuu, kuten visakoivu on erittäin hyvää ja haluttua rakennus- ja käsityömateriaalia. Kuitenkin puun ostajia on välillä haastava löytää.
Rami Marjamäki
BellusWood Oy:n toimitusjohtaja Oskari Koskinen esittelee kuivumassa olevaa visakoivua.

Erikoispuiden kasvattajilla on jo pitkään ollut ongelmana, ettei ostajia tunnu aina löytyvän, vaikka puuaines onkin haluttua.

Ostajien ja myyjien kohtaamattomuus on esimerkiksi visakoivun kohdalla johtanut siihen, että harvennusvisakoivua käytetään jopa tavallisena polttopuuna tai se voi päätyä energiapuuksi muun energiapuun mukana.

Suomessa harvennusvisakoivun tarjonta on suurempaa kuin kysyntä, mutta maailmalla visakoivutietoisuus on kuitenkin vielä pientä.

’’Uskomme, että suomalaiselle hyvin kasvatetulle visakoivulle on kysyntää maailmalla paljonkin, kunhan ostajat ensin löytävät tuotteen. Esimerkiksi Saksassa ja Kiinassa ollaan oltu erittäin kiinnostuneita visakoivusta’’, kertoo BellusWood Oy:n toimitusjohtaja Oskari Koskinen.

BellusWood on nuori erikoispuutavaran välitykseen erikoistunut yritys, joka pyrkii lisäämään suomalaisen erikoispuun tunnettavuutta ja kiinnostavuutta maailmalla.

’’Harvennusvisakoivullekin löytyy varmasti nykyistä enemmän markkinoita. Puu on todella monikäyttöistä, ja sitä käytetäänkin erilaisissa käsitöissä ja pienissä puuesineissä, kuten kelloissa, koruissa ja keittiötyövälineissä’’, Koskinen listaa.

Myöskään kansallisia markkinoita ei ole unohdettu, vaan Koskisen mukaan yritys pyrkii lisäämään erikoispuun käyttöä myös kotimaassa.

’’Esimerkiksi koulujen teknillisen tunneille harvennusvisakoivu olisi mainio materiaali, siitä saisi veistettyä helposti itselleen pienpuuesineitä, kuten vaikka puukon”, Koskinen linjaa.

Rami Marjamäki
Visakoivun puuaines sisältää kauniita tummia kuvioita.

Koskinen oli mukana perustamassa BellusWoodia 2018. Aikaisemmin erikoispuita ovat välittäneet ainoastaan yksityiset toimijat, nyt mukaan tuli pitkälle tähtäävä osakeyhtiö, jonka perustivat 16 erikoispuusta innostunutta ihmistä.

”Yrityksen alkuaika on mennyt pitkälle verkostoitumisessa ja asiakashankinnassa. Jonkin verran olemme jo ehtineet toimittaa tilauksia, ja tulevana talvena toimituksien määrä tulee lisääntymään paljon”, Koskinen kertoo.

Erikoispuuta ei kannata useinkaan kaataa kesällä, vaan talvella, jotta puuhun saadaan mahdollisimman kaunis väri. Esimerkiksi visakoivun puuaines kellertyy ja voi homehtua, mikäli se kaadetaan kesällä. Erikoispuutilaus tulisikin tehdä kesällä, jolloin puun kaadetaan ja käsitellään talvella ja toimitetaan viimeistään keväällä.

”Visakoivun lisäksi välitämme toki muitakin erikoispuita, kuten isoja katajia ja lehmuksia sekä lehtikuusta”, Koskinen kuvailee.

”Oikeastaan välitämme mitä vain asiakas toivoo. Jos kyseistä puuta ei ole heti saatavilla, lähdemme etsimään sitä.”

Rami Marjamäki
Koskista (oik) ja yrityksen osakasta Manne Viljanmaata yhdistää mielenkiinto visakoivua ja muita erikoispuita kohtaan.

Erikoispuunvälityksen lisäksi yritys auttaa mielellään erikoispuuhun liittyvissä kysymyksissä ihan tavallisiakin metsänomistajia.

Yhteydenottoja on Koskisen mukaan tullut sekä verkkosivujen että sosiaalisen median kautta. Apua on pyydetty esimerkiksi vahingossa kesällä kaadettujen visakoivujen välitykseen tai sahalle liian suurien puiden kaatamiseen.

’’Erikoispuu voi olla esimerkiksi tukkipuuksi liian paksu mänty tai kuusi, joka on voinut kaatua vaikka myrskyssä. Joskus asiakkaat ottavat myös yhteyttä, kun eivät ole varmoja onko heidän puunsa erikoispuu. Esimerkiksi hassusti kasvava koivu voi hyvinkin olla visakoivu, ja neuvomme mielellämme miten kyseistä puuta hoidetaan’’, Koskinen kertoo.

Hän toivookin, että ihmiset uskaltaisivat ottaa herkemmin yhteyttä, mikäli tarvitsevat apua tai vinkkejä erikoispuun hoitoon tai käyttöön. Koskisen mukaan lähes kaikelle puulle pystytään löytämään ostaja.

Lue myös:

Lapin hotellit voisivat olla nykymuotoilun ja visakoivun näyteikkuna maailmalle – "Enää ei riitä porontalja parrun päällä"

Visakoivua päätyy jopa polttopuuksi, ellei sille keksitä uutta käyttöä

Visakoivu on arvokasta tavaraa – sen kasvatus vaatii aikaa ja omistautumista

Katso uusin video: Kaikkia keinoja kokeillut metsänomistaja kehitti oman hirvenkarkotusliemen
Lue lisää

Lapin hotellit voisivat olla nykymuotoilun ja visakoivun näyteikkuna maailmalle – "Enää ei riitä porontalja parrun päällä"

Visakoivua päätyy jopa polttopuuksi, ellei sille keksitä uutta käyttöä

Pelastaisiko tämä musiikkivideo visakoivun? Suomen arvokkainta puulajia vaivaa tunkkainen mielikuva, ja uutta puuta puskee enemmän kuin koskaan

Hehtaarin tervalepikkö, siperianlehtikuusta ja joulupihtoja – tämän takia yllättävät puulajit kiinnostavat metsänomistajaa